Lista dužnika za prostore Općine Centar

Nakon decenija neplaćanja kirije, dužnicima u Općini Centar pola duga u zastari

04.02.2023. 07:33 / Izvor: zurnal.info
centar

Nakon decenija neplaćanja kirije, pola duga u zastari.

Ugostiteljski objekat Jagoda u sarajevskoj Titovoj ulici jedan je od onih koje nazivaju kultnim.

Da li zbog blizine stranačkih prostorija ili klijentele označavan je i kao baza ovdašnjih SDP-ovaca.

No, šarm objekta ne može nadomjestiti činjenica da zakupnina za prostor koji pripada Općini Centar nije plaćana 13 godina, pa je dug sa kamatama porastao na 146.000 maraka!

Nakon podnošenja tužbe ispostavilo se da je za više od polovine glavnice duga nastupila zastara potraživanja.

Ovo je samo jedan od niza primjera i Jagoda tu nije rekorder, postoje dužnici oni koji duguju i po dvije ili tri stotine hiljada maraka i za koje je upitna mogućnost naknadne naplate jer su firme ili likvidirane ili je teško ući u trag prethodnim vlasnicima.

Kao što je Žurnal već pisao, dugovanja korisnika poslovnih prostora dosegla su vrijednost trećine godišnjeg budžeta općine Centar.

Prethodni saziv Općinskog vijeća je opraštao dio dugovanja pojedinim firmama.

Listu tih dužnika možete pročitati na ovom linku te naslovnoj galeriji, a dio i u Žurnalovoj interaktivnog mapi.

Evidentno je da su prethodni sastavi općinske administracije dozvolili gomilanje dugova, iako su imali ne samo zakonske mogućnosti za raskid ugovora, nego i obavezu da postupe shodno tome.

Zbog propuštanja naplate izgubljeni su milioni maraka.

Nije korištena mjenica kao sredstvo naplate, nego se pristupalo pojedinačnim nagodbama ili čak otpisu dijela dugovanja, a sve je to omogućila "Odluka o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar" usvojena 2017. godine.

Kako je novi, aktuelni sastav općinskog rukovodstva pristupio metodi sklapanja notarskih ugovora sa mogućnošću da se odmah protestira mjenica, uslijedili su zakulisne metode da se zadrži dotadašnja praksa.

Prije nešto više od pola godine, nakon nagovještaja tužbi iseljavanja neplatiša, uslijedile su orkestrirane hajke prema načelniku općine Srđanu Mandiću, kadru Naše stranke i kao i prema pojedinim članovima Komisije za poslovne prostorije Općinskog vijeća.

Nezadovoljstvo zbog namjere da se uvede red u sistem izdavanja poslovnih prostora nije dolazilo samo iz danas opozicionih stranaka, SDA i DF-a, nego i partnerskih, uglavnom iz Naroda i pravde.

Treba podsjetiti i da su, osim perioda 2018 - 2022,  kada je općinom "važnijom od deset drugih" upravljala SDA, načelničke pozicije zauzimali kadrovi SDP-a.

Odgovori iz Općine Centar na upit Žurnala se još čekaju o tome da li će biti tražena odgovornost za navedene propuste, odnosno biti pokrenute krivične prijave za nesavjesno poslovanje nadležnih službi i pojedinaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti