Unosna prodaja nezakonitih diploma

Vlasnici škole za odrasle "Multilingua" za četiri godine prodali 217 nezakonitih diploma

05.02.2023. 08:21 / Izvor: zurnal.info
diplome

Vlasnici škole za odrasle Multilingua za četiri godine prodali 217 nezakonitih diploma.

Centar za obrazovanje odraslih "Multilingua" iz Sanskog Mosta prodavao je diplome i za zanimanja za koja nije imao sva potrebna odobrenja, a za neka zanimanja su dozvole dobili na osnovu krivotvorenih potpisa nekoliko profesora. 

Tužilaštvo USK pokrenulo je istragu protiv Šemsudina Habibovića, njegove supruge Maide Cepić-Habibović, Neire Šabić i pravnog lica Multilingua.

Šemsudin Habibović i Neira Šabić su ranije osuđivani zbog krivotvorenja isprava.

Žurnalova istraživačka priča iz januara 2019. godine o kupovini diploma otvorila je "pandorinu kutiju" i razotkrila mnogo veću aferu od tada prikazane.

Novinarka Žurnala Azra Omerović, preko posrednika Senada Pehlivana, za samo 17 dana stekla diplomu srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta, a da nije bila ni na jednom satu.

Cijena diplome je bila 2.500 KM.

Uslijedila je istraga Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a ubrzo i sudski proces.

Kao što je poznato, Pehlivan je pravomoćno oslobođen optužbe, dok je prokurista škole koja je izdala diplomu Šemsudin Habibović osuđen na 13 mjeseci zatvora, a direktorica Neira Šabić na osam mjeseci uslovno. 

No, ovaj predmet bio je samo uvertira za istragu koja će uslijediti u augustu prošle godine i kojom je razotkrivena mnogo veća afera: Centar za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta od maja 2015. do sredine 2019. izdao je više od 200 nezakonitih diploma.  

Istragom su obuhvaćeni već ranije osuđeni Šemsudin Habibović, Neira Šabić, te Maida Cepić-Habibović i pravno lice Multilingua.

Na teret im se stavljaju krivična djela organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja, pranjem novca i krivotvorenjem službene isprave. 

 

Njihov modus operandi bio je isti kao i u Žurnalovom videu: bilo je dovoljno da donesete novac, uručite ga nekom od osumnjičenih i postali ste vlasnik diplome.

Sve navedeno je tokom upravnog nadzora početkom 2019. godine razotkrilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona.

Oni su, kako saznaje Žurnal, iz svojih izvora, utvrdili da je Mulitlingua za četiri godine omogućila da 217 osoba iz Bosne i Hercegovine, stekne diplome, a da prethodno nisu pohađali nastavu, niti su polagali završne ispite ili programe prekvalifikacije.

Ova škola je izdavala diplome i za zanimanja za koja nisu imali potrebna odobrenja od nadležnog Ministarstva za izvođenje nastave i obuke.

Tako su, na primjer, izdali diplome za automehaničara, kuhara, metalostrugara, šumskog tehničara, vodoinstalatera, zavarivača i mašinskog tehničara programera CNC mašina.

Osim navedenog, otkriveno je i da su od nadležnog Ministarstva dobili dozvole za nastavne programe osposobljavanja za 11 zanimanja, a za koja, također, nisu ispunjavaju uslove.

Ovo su "riješili" na način da je bračni par Habibović, po osnivanju Multilinga 2015. godine, krivotvorio potpise nekoliko profesora s namjerom da u postupku dobijanja dozvola za izvođenje određenih programa osposobljavanja kod nadležnog Ministarstva prikažu da imaju nastavni kadar neophodan za izvođenje nastave.

Diplome su, saznaje Žurnal, prodavali po pojedinačnoj cijeni od oko 1.500 KM i prostom računicom dođemo do cifre oko 325.000 KM imovinske koristi, koliko su otprilike činjenjem ovih krivičnih djela osumnjičeni ostvarili.

Većinu novca su primali "na ruke" umjesto da je uplaćivan preko transakcijskih računa škole.

Kantonalni sud u Bihaću je na prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Šemsudinu Habiboviću i njegovoj supruzi Maidi Cepić-Habibović privremeno oduzeo stambeno-poslovni objekat u Sanskom Mostu, zbog sumnje da su kroz izgradnju tog objekta pokušali legalizovati nezakonito stečeni novac.

Suinvestitori ovog objekta su njihova djeca koja su u vrijeme izgradnje bila maloljetna. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti