Zimska sezona

Skijaši okupirali planine

06.02.2023. 07:47 / Izvor: Nezavisne novine
Skijanje

Zimska sezona na bosanskohercegovačkim planinama je u punom jeku.

Zimska sezona na bosanskohercegovačkim planinama je u punom jeku, a uslovi za skijaše su idealni, što potvrđuju i naši sagovornici koji kažu da je na planinama primjetan veliki broj gostiju, kako domaćih, tako i stranih.

Na planinama širom bh. skijaši imaju odlične  uslove za skijanje, kako u toku dana, tako i noću, jer je noćno skijanje sve popularnije.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali iz Olimpijskog centra "Jahorina", od sredine decembra pa do početka februara su imali oko 90.000 skijaša, koji su u pomenutom periodu napravili 575.000 prolaza na instalacijama vertikalnog transporta.

"U prethodnim danima dnevno nas je posjetilo više od 8.000 skijaša i bordera, kao i veliki broj posjetilaca koji koriste preostale sadržaje i učestvuju u brojnim zimskim aktivnostima", kazali su iz Olimpijskog centra.

Kako dodaju, svake sezone u prosjeku imaju i do 600.000 posjeta turista, i to iz svih krajeva svijeta, a kako kažu, uz lokalne, najveći broj posjetilaca dolazi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, te Slovenije.

"Mnogo turista nam pristiže iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Austrije, Italije, pa čak i Rusije, Singapura i Velike Britanije", objašnjavaju oni.

Kako dodaju, ove godine očekuju još veći broj posjeta turista iz Rumunije, Austrije, Turske, Slovenije i Crne Gore.

Veljko Golijanin, direktor  Ski-centra "Ravna planina", rekao je za "Nezavisne novine" da su skijaši i te kako okupirali ovu planinu.

"Zimska sezona je konačno krenula kako treba, na planini je primjetan veliki broj skijaša koji uživaju u pravoj zimskoj idili", rekao je Golijanin.

Prema njegovim riječima, svi kapaciteti na ovoj planini su popunjeni.

"Snijega ima dovoljno, a uslovi za skijanje su idealni. Imamo veliki broj domaćih gostiju, jer smo vrlo blizu grada, ali tu je takođe veliki broj gostiju iz zemalja regiona", rekao je Golijanin.

Kako ističe, dominiraju gosti iz Slovenije, Hrvatske i Srbije.

"Sezona je dobro krenula. Ako vremenski uslovi dozvole da se produži, to će da bude sjajno", rekao je Golijanin.

Aldijana Dizdar, portparolka Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, kazala je za "Nezavisne novine" da skijaši na Vlašiću uživaju u zimskim čarima.

"U skladu sa vremenskim uslovima imamo zadovoljavajući broj skijaša s obzirom na to da su prošli praznici, ali i slobodni dani, kao i đački odmori", kazala je Dizdareva.

Prema njenim riječima, najviše gostiju na ovoj planini je u danima vikenda.

"Imamo i domaćih i stranih gostiju, vikendom je pojačan broj gostiju, te to čini ovu planinu pravim malim turističkim gradom", rekla je Dizdareva, dodajući da su vremenski uslovi konačano dozvolili  da zimska sezona zaživi na  ovoj planini.

Marija S. iz Banjaluke  kazala je za "Nezavisne novine" da je prije nekoliko dana boravila na Vlašiću, a kako kaže, imala je u planu da ostane dva dana, ali je zbog ljepota ove planine svoj boravak produžila na još četiri dana.

"Na Vlašiću je zaista predivno, vikendom je primjetan veći broj skijaša, ali i djece koja uživaju u zimskim čarima", rekla je ona i dodala da uskoro planira ponovo odlazak na ovu planinu.

"S obzirom na to da Vlašić nije daleko, svega sat i po vožnje, svoj  ponovni dolazak imam u planu već za nekoliko dana", ističe ona.

Podsjećamo, "Nezavisne novine" su ranije pisale da su prve pahulje snijega u ovoj godini na planinama pale tek početkom januara, što je spasilo zimsku sezonu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti