Tečnost AdBlue

Evropski proizvod od sada iz pogona domaće proizvodnje

06.02.2023. 10:24 / Izvor: Akta.ba
ADBLUE

Rafinerija ulja Modriča je sa početkom 2023. godine tržištu predstavila još jedan proizvod evropskog kvaliteta.

Rafinerija ulja Modriča je sa početkom 2023. godine tržištu predstavila još jedan proizvod evropskog kvaliteta, iz sopstvene proizvodnje. Riječ je o tečnosti AdBlue, a koja je potrošačima dostupna u praktičnim pakovanjima od 10 litara i 5 litara sa lijevkom za utakanje. Osim ovih pakovanja, za kupce se isporuka vrši i u IBC kontejnerima, sa pratećom opremom za istakanje, te cisternama. 

Кako i gdje se koristi AdBlue

"AdBlue je tečnost koja se koristi u izduvnim sistemima, za smanjenje emisije azotnih oksida (NOx) u dizel motorima. To je 32,5 postotni rastvor uree koji se koristi u sklopu tehnologije SCR (Selective Catalytic Reduction) i koja omogućuje da se štetni azotni oksidi pretvore u elementarni azot – N2, vodu i ugljen dioksid (CO2) pri izgaranju. Кoristi se u vozilima koja su usklađena sa Euro 6 emisionim standardom, uvedenim 2014. godine za nova vozila u EU, a sve sa ciljem zaštite životne sredine", navode iz Rafinerije. 

AdBlue se koristi u širokom spektru dizel vozila, uključujući automobile, kamione, autobuse i mehanizaciju. Veoma veliki broj evropskih i svjetskih proizvođača u svoje dizelske motore integrišu ovaj sistem. Vozila su opremljena posebnim rezervoarom za AdBlue i sistemom za mjerenje koji ubrizgava rastvor u izduvni sistem. Prosječna potrošnja je 1-3 litre na pređenih 1000 kilometara, međutim slično kao i kod potrošnje goriva, ona će svakako zavisiti od načina eksploatacije vozila.  

Šta znači i zašto naziv "AdBlue" 

"AdBlue" nije univerzalan naziv i ne označava se svaki rastvor uree i demineralizovane vode u odgovarajućem omjeru, upravo ovim imenom. "AdBlue" je registrovan kao robna marka u vlasništvu njemačkog udruženja auto industrije (VDA). Isključivo licencirani proizvođači, od kojih je jedan i Rafinerija ulja Modriča, imaju pravo da koriste naziv AdBlue, a što je i dodatna garancija kvaliteta samog proizvoda. 

"Distribucija proizvoda iz Rafinerije ulja Modriča se vrši na preko 25 evropskih i svjetskih tržišta. U Bosni i Hercegovini, proizvodi su dostupni u Nestro i drugim partnerskim lancima benzinskih stanica, kao i u specijalizovanim trgovinama auto opreme", isaknuto je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti