Kazna od 15.000 KM

Vijeće za štampu: Visoka kazna FACE TV osveta zbog kritičkog odnosa prema direktoru RAK-a

08.02.2023. 09:10 / Izvor: Akta.ba
face tv

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, iako u njegovoj nadležnosti nisu TV kuće, ne može da ne reagira na drakonsku kaznu.

Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, iako u njegovoj nadležnosti nisu TV kuće, ne može da ne reagira na drakonsku kaznu koju je Regulatorna agencija za komunikacije BiH izrekla FACE televiziji, saopćio je Upravni odbor ovog vijeća.

RAK je, naime, izrekao kaznu FACE TV-u od 15.000 KM zbog navodnih propusta u tri emisije "Centralnog dnevnika", pri čemu je RAK ustanovio da je najznačajniji propust navodni poziv Senada Hadžifejzovića na ubistvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Sporni snimak analizirala je Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH i bez obzira što nije mogla precizno ustanoviti šta je Hadžifejzović zbilja rekao, RAK je bez čvrstih dokaza izrekao drastičnu kaznu koju Televizija FACE mora platiti bez obzira na ishod eventualnog postupka po žalbi.

"Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, kaznu RAK-a koja se može ocijeniti kao osvetnički potez smatra presedanom u novijoj historiji regulacije medijskog sadržaja. Naime, prema dostupnim podacima, ovo je najviša izrečena kazna posljednjih godina iako smatramo da postoji mnogo sadržaja koji teško krše Kodeks o audio-vizuelnim medijskim uslugama, a ostaju nesankcionirani. Time se nesumnjivo stiče dojam da u BiH za neke vrijedi pravilo 'gledanja kroz prste'. Ovom teškom novčanom kaznom izrečenoj FACE Televiziji i pored nemogućnosti utvrđivanja prekršaja nameće se zaključak da se FACE TV našao na udaru zbog kritičkog odnosa prema RAK-u, odnosno direktoru Drašku Milinoviću", navodi u saopćenju Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Takva neviđena praksom otvara mogućnost svima, naročito zvaničnicima i političkim centrima moći, kojima se ne sviđa nešto što su čuli o sebi, da traže drakonske kazne zloupotrebljavajući raspoložive mehanizme.

Upravni odbor Vijeća ukazuje da je u posljednje vrijeme primjetno pogoršanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini imajući u vidu sve češće izricanje enormno visokih novčanih kazni medijima, ali i sve češće ekonomske i političke pritiske na medije te najavljenu kriminalizaciju klevete  u krivičnom zakonodavstvu RS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti