Privremene tarifne kvote

Omogućen bescarinski uvoz 370.000 tona mineralnih gnojiva

10.02.2023. 07:47 / Izvor: Akta.ba
gnojiva

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva, kao potporu poljoprivrednicima zbog poremećaja u snabdijevanju na globalnom tržištu i rasta cijena. 

Odlukom se privremeno do iskorištavanja količina propisanih ovom odlukom, a najkasnije do 31. 12. 2023. godine, omogućava bescarinski uvoz ukupno 370.000 tona mineralnih gnojiva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka. Istovremeno se ovom odlukom utvrđuju kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.  

Prema ovoj odluci osnovni kriterij zа bescarinski uvoz mineralnih gnojiva je da se radi o uvozu zа potrebe poljoprivrednih proizvođača na teritoriju Bosne i Hercegovine kao krajnjih korisnika.

Odluka je donesena kako bi se osigurale dodatne vrste i veće količine mineralnih gnojiva za poljoprivrednike, što će omogućiti provođenje adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishranu žitarica i ostalih gajenih kultura, te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu, uz dobru kvalitetu prinosa i tako utjecati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Na ovaj način osigurava se kontinuitet olakšica za poljoprivrednike, nakon što je u ožujku prošle godine Vijeće ministara BiH omogućilo bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnog gnojiva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti