Disciplinske mjere

Nijedan državni službenik nije dobio otkaz

13.02.2023. 07:31 / Izvor: Nezavisne novine
zapošljavanje

Pred disciplinskim komisijama Agencije za državnu službu BiH su prošle godine vođena tek četiri disciplinska postupka protiv državnih službenika, s tim što nijedan od njih nije dobio otkaz.

Pred disciplinskim komisijama Agencije za državnu službu BiH su prošle godine vođena tek četiri disciplinska postupka protiv državnih službenika, s tim što nijedan od njih nije dobio otkaz.

Dakle, institucije se nisu zahvalile na saradnji nikome od oko 2.700 zaposlenih u ministarstvima i ostalim institucijama.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, rekao je za "Nezavisne novine" da u prošloj godini otkaza nije bilo.

"Što se tiče disciplinskih postupaka koji su vođeni, mislim da su se završili djelomično oslobađanjem, a neki su dobili kazne. Što se tiče kazni, skoro sve su ili neka vrsta opomene ili smanjenje plate", naglasio je Akšamija.

Komentarišući podatak da nijedan državni službenik nije dobio otkaz, on ističe da se iz toga može zaključiti svašta.

"Može se zaključiti da je državni službenik zaštićen kao medo u šumi, narodski rečeno. A ja mogu zaključiti da se nevoljko pokreću disciplinski postupci, da se pokušava uvijek stvar završiti izvan postupka, da se kazne izriču postupno, te da su vrlo oštre kazne rijetkost", rekao je Akšamija za "Nezavisne novine".

Kazna prestanka radnog odnosa izriče se za vrlo ozbiljne stvari, kao što je korupcija, ali je u proteklim godinama, kako nam je potvrđeno, bilo i primjera da se posao uspije sačuvati uprkos teškim optužbama.

"Čak i to smo imali: da državna službenica, koja je optužena za kriminal, ali ne koruptivni, nego kriminal opšte namjene, u konačnici nije ostala bez posla, nego je završila sa degradacijom po presudi Suda BiH, odnosno otišla je na nižu poziciju. To nije bilo u prošloj godini, nego možda dvije godine unazad", precizirao je Akšamija u izjavi za "Nezavisne novine".

Inače, i u Prijedlogu izvještaja o radu Agencije za državnu službu BiH za prošlu godinu navodi se da su u toj godini ukupno sprovedena svega četiri disciplinska postupka.

Kako je pritom navedeno, tri postupka su započeta i okončana u 2022. godini, a nijedan nije započet u 2021. i okončan u 2022.

"Takođe, jedan disciplinski postupak je započet u 2022. godini, a okončan je u 2023. Broj je nešto manji od ciljane vrijednosti u 2022. godini, ali isto opet ne zavisi od Agencije već od broja zahtjeva institucija za sprovođenje disciplinskog postupka", navodi se u ovom dokumentu.

Treba naglasiti da su, kada je riječ o disciplinskim stvarima, iz nadležnosti Agencije za državnu službu BiH jedino izuzeti državni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. U UIO BiH su, kako nam je potvrđeno, prošle godine otpuštena četiri službenika.

"Tokom prethodne godine kao rezultat disciplinske mjere konačnim rješenjem prestao je radni odnos četiri službenika - tri zaposlenika i jedan državni službenik", rekao je za "Nezavisne novine" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti