Kriminalne istrage

Al`je lijep Bosnalijek: Osam ljudi podijelilo devet miliona maraka bonusa

14.02.2023. 09:55 / Izvor: Oslobođenje
bosnalijek

Milanko Kajganić je kazao da je Tužilaštvo BiH dobilo međunarodnu pomoć u istrazi kriminala u ovoj kompaniji.

Tokom ljeta prošle godine, a prije posljednjih pretresa objekata u vlasništvu članova uprave Bosnalijeka, glavni državni tužilac Milanko Kajganić je za Oslobođenje kazao da je Tužilaštvo BiH dobilo međunarodnu pomoć u istrazi kriminala u ovoj kompaniji.

"Predmet Bosnalijek jedan je od najobimnijih i odnosi se na zloupotrebe koje su vršene u velikom broju zemalja, obuhvaćen je veliki broj osoba, radi se o velikom broju transakcija. Tužilaštvo te osobe sumnjiči da su svojim radnjama pribavile protivpravnu imovinsku korist u velikom iznosu. Optužnica će biti sigurno u razumnom roku donesena za dio predmeta, možda i do kraja godine", rekao je tada Kajganić.

UTEMELJENE ČINJENICE

Optužnice u 2022. godini nije bilo, u javnosti se govori o željama direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića za nagodbom, pa smo Kajganiću poslali novi upit. Odgovorio nam je portparol državnog Tužilaštva Boris Grubešić, kratko kao i uvijek.

"Predmet i istraga su u završnoj fazi, ubrzo se očekuje donošenje tužiteljske odluke. U navedenom predmetu do sada nije bilo pregovora o priznanju krivnje", poručio je Grubešić.

"Dozvolite da vam skrenemo pažnju na činjenicu da prihodi kompanije u tom periodu iznose više od 1,265 milijardi KM. Realizovana dobit za isti period je veća od 102 miliona KM, uz kontinuiranu isplatu dividende dioničarima u iznosu od skoro 30 miliona KM", napisao je Veselinović.

Pregledom revizorskih izvještaja o poslovanju Bosnalijeka može se uočiti još nešto. To su isplaćeni bonusi za članove uprave i Nadzornog odbora ove farmaceutske kompanije. I ti iznosi nisu mali.

Članovi NO i uprave Bosnalijeka primili su, prema podacima revizora, po godinama: 2021. milion i 240.000 maraka, u 2020. - 968.000 KM, potom u 2019. milion i 358.000 KM, godinu ranije 1.255.000 KM, u 2017. milion i 37.000 KM, u 2016. godini milion i deset hiljada KM, u 2015. milion i 111.000, a u 2014. godini milion i 40.000 maraka. Sveukupno je riječ o devet miliona i 19.000 KM. Kada se ovaj iznos podijeli na pet članova NO i tri člana uprave, dobije se suma od milion i 127.375 maraka. Napominjemo da svima njima, uz godišnje bonuse, na račune liježu mjesečne naknade za rad u Nadzornom odboru, kao i lični dohoci za rad uprave.

DVIJE GRUPE

Postupajuća tužiteljica Enisa Adrović je na ročištu održanom nakon hapšenja Uzunovića u decembru 2021. potrošila sat i po navodeći dio dokaza i opisujući dvije udružene zločinačke grupe kojima je Uzunović navodno pripadao. Prvu grupu čine članovi porodice i saradnici Uzunovića, koji su prikrivali nelegalno stečena sredstva i pokušavali ih pustiti u legalne finansijske tokove.

Adrović je tada kazala kako je Uzunović zadužio offshore kompaniju, registrovanu na Sejšelima, za obavljanje usluga savjetovanja Bosnalijeku. Ta firma, ustvrdili su vještaci Tužilaštva, usluge nikad nije izvršila, a novac uplaćen na njen račun naknadno je završio na računima Uzunovićevih supruge, oca, sestre, šogorice, punca i drugih osoba. Taj se novac dalje koristio za kupovinu nekretnina koje bi bile prepisane na članove porodice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti