Proizvodi prepoznati u svijetu

Bivši načelnik Kupresa Perica Romić posjeduje jednu od najboljih farmi ovaca u BiH

15.02.2023. 11:49 / Izvor: Akta.ba
Farma Perkan

Farma Perkan na Kupresu vjerojatno je najbolja farma u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju bavljenje ovcama a sada i kravama.

Farma Perkan na Kupresu vjerojatno je najbolja farma u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju bavljenje ovcama a sada i kravama.

Vlasnik Perica Romić pored 2000 grla ovaca ima i 50 grla goveda koja planira proširiti. Njegova obitelj se tradicionalno bavi poljoprivredom. U vrijeme njegovog načelničkog mandata stagnirala je proizvodnje, sada je ona opet nastavljena i svakodnevno raste.

Prošle godine su otvorili svoju mljekaru. Romoć je kazao da je u svijetu prepoznat kvalitet njihovog sira jer je riječ o pravoj ekološkoj proizvodnji i uzgojem i od toga ne želi da odstupi.

Danas proizvodi tvrdi punomasni sir, a planira nabaviti i koze kako bi zaokružio proizvodnju i dobio najbolji sir na tržištu od tri vrste mlijeka, kravljeg, ovčijeg i kozjeg.

"Mi kontinuirano rastemo kada je ovčarska i govedarska proizvodnja i uzgoj u pitanju. Imamo svoju mljekaru, radimo isključivo preradu svojeg mlijeka i na taj  način imamo zaokružen ciklus kompletne proizvodnje", kaže Romić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti