40 autora i koautora

Promovisan Zbornika radova s naučne/znanstvene konferencije o umjetnoj inteligenciji

15.02.2023. 12:20 / Izvor: Akta.ba
zbornik radova

Konferencija, koju su zajednički organizirali Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i INTERA Tehnološki Park, u fokus je stavila radove više od 40 autora i koautora.

Više od 100 ljudi se prošle godine prisustvovalo je dvnodnevnoj konferenciji Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini – istraživanje, primjena i perspektive razvoja okupivši se u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka i na online platformi.

Konferencija, koju su zajednički organizirali Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i INTERA Tehnološki Park, u fokus je stavila radove više od 40 autora i koautora koji su se dotaknuli praktične primjene umjetne inteligencije za razvoj pametne natkoljenične proteze i pneumatske rukavice za rehabilitaciju, unaprjeđenje sustava za prijevoz putnika, otkrivanje funkcionalne hrane, stvaranje pametne mreže i drugih inovativnih rješenja. Bilo je govora i o pravnom aspektu umjetne inteligencije u području moderne medicine i poreznog sustava, ali njezinoj primjeni u obrazovanju i javnom prostoru.

"Kada je u pitanju Europa i svijet, umjetna inteligencija je već odavno ušla u sve pore društvenog i privrednog života, a ona ulazi i u Bosnu i Hercegovinu kao takva. Ono što je jako dobro i što treba reći jeste da mi, pogotovo na našim univerzitetima, tehničkim fakultetima, naročito fakultetima elektrotehnike i informatike imamo ljude koji se već dugi niz godina bave problemima i primjenom umjetne inteligencije. Ona je također i u primjeni u različitim privrednim poduzećima u većoj ili manjoj mjeri i mi možemo očekivati da će ona, kao što u čitavom svijetu doživljava ekspanziju, doživjeti je i kod nas. Bitno je da mi imamo ljude koji mogu to da prate na adekvatan način. Ove konferencije, koje održavamo i koje ćemo održavati, idu kao vid naše podrške njenoj primjeni", na umjetnu inteligenciju u BiH osvrnuo se Jasmin Branković, pomoćnik za znanost i tehnologiju u Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti.

Konferencija je rezultirala Zbornikom radova čiji su izdavači upravo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i INTERA Tehnološki Park.

"U Bosni i Hercegovini će doći do razvoja primjene umjetne inteligencije, jako puno kompanija koristi umjetnu inteligenciju i to će biti u porastu u ovoj i u sljedećoj godini zato što sve velike kompanije razvijaju svoje module za razvoj umjetne inteligencije. Umjetna inteligencija će na taj način omogućavati poboljšanje rezultata u različitim strukama. Ovaj zbornik, koji sadrži radove o praktičnoj primjeni umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini, može napraviti veliku korist, pogotovo ako se ti primjeri zaista počnu koristiti u praksi", na Zbornik se osvrnuo Vedran Šimunović, direktor INTERA Tehnološkog Parka.

Zbornik radova predstavljen je u srijedu, 15.2.2023. godine u Code Hub-u na promociji koja je okupila autore i koautore te ostale zainteresirane, a o njemu su s moderatorom Borisom Čerkučem razgovarale dr.sc. Dušanka Bošković, dr.sc. Ana Dujmović i dr.sc. Maja Čolaković ističući važnost tematike umjetne inteligencije, ali i naglašavajući tehnološki napredak koji je napravljen na ovom području.

"Kolega i ja smo u radu pokazali kako dolazi već do primjene umjetne inteligencije u svijetu, istaknuli smo da se 2010. godine taj trend ubrzao i to posebice od strane poreznih uprava, a ne poreznih obveznika. Tu smo istaknuli da se najviše radi na tehnologijama procjene rizika, tehnologijama izvještavanja u realnom vremenu te pomoći poreznim obveznicima da lakše ispune svoje obveze. Međutim, članak smo zaključili pravnim izazovima koje te tehnologije stvaraju u čitavom pravnom sustavu, a posebice poreznom ističući da tehnologije ne bismo trebali shvatiti olako. Mi smo još na počecima što se tiče umjetne inteligencije u radu poreznih uprava – njihova primjena jeste počela, međutim, ono što bih ja istaknula jeste da se za njihovu primjenu trebamo dobro pripremiti kako ne bismo imali reperkusija koje su se već javljale u zemljama diljem svijeta", o primjeni umjetne inteligencije u poreznom sustavu rekla je dr. sc. Ana Dujmović, profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti