Nova prilika za studente

Svečano potpisan "Sporazum o provođenju studentskih razmjena" na Burch univerzitetu

15.02.2023. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Burch

Istraživači sa četiri univerziteta u BiH dobili su novu priliku da unaprijede svoje vještine.

Istraživači sa četiri univerziteta u BiH dobili su novu priliku da unaprijede svoje vještine i pojačaju istraživanje.

Na Internacionalnom Burch univerziteta danas je potpisan "Sporazuma o provođenju studentskih razmjena". Sporazum su potpisali Internacionalni Burch univerzitet, Univerzitet Džemal Bijedić iz Mostara, Univerzitet iz Bihaća i Univerzitet iz Istočnog Sarajeva. Ovaj projekt je dio podrške koju daje Evropska unija visokom školstvu u BiH.

Cilj projekta je da pomogne mladim studentima i mladim istraživačima da uz pomoć sredstava  Evropske Unije iskoriste razmjenu na ova četiri univerziteta. Na ovaj način dobijaju mogućnost da prošire resurse koji su im potrebni za njihove završne radovima.

burch

Foto: Akta.ba

"Na ovaj način ova četiri univerziteta uvezuju svoje kapacitete. Infrastrukturalne, istraživačke , ali i sve druge kapacitete poput ljudskih. Tako studenti mogu imati svog mentora sa matičnog univerziteta, a koristiti kapacitete sa drugog fakulteta", pojasnio je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta.

mersid

Foto: Akta.ba, Mersad Poturak

Ono što je važno jeste da su sredstva za ovu mobilnost obezbjeđena. Svaki student koji dobije stipendiju dobiti će oko 1000 KM na mjesečnom nivou, da pokrije sve troškove mobilnosti na maksimalno 12 mjeseci.

"Najveća prednostnove mobilnosti je u tome što ćemo mi na ovaj način ukrupniti sve naše kapacitete. Kako kroz laboratorije i istraživačke kapacitete tako i kroz kadrovske kapacitete. Bit ćemo četiri puta jači", dodao je prof.dr. Fadil Islamović, rektor Univerziteta u Bihaću.

rektor bihać

Foto: Akta.ba, Fadil Islamović

Na ovome projektu studenti su u fokusu. Mogućnosti koje im se nude značajne su kako bi mogli napredovati u istraživačkom radu.

"Mi svi znamo da su naši univerziteti primarno okrenuti ka nastavi i obrazovanju studenata.  Ipak, jedan od strateških ciljeva jeste i istraživački rad koji moramo unaprijediti. Tako ćemo biti vidljiviji i konkurentniji u međunarodnim akademskim okvirima", istakla je prof.dr. Jelena Krunić, prorektorica za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

krunic

Foto: Akta.ba, Jelena Krunić

Finalni radovi mladih istraživača bit će kruna ove saradnje.

"Integrišući sve kapacitete naši univerziteti će biti podrška mladim istraživačima u njihovim finalnim istaživačkim radovima. Oni će biti, nadam se, publikovani u jednom tematskom zborniku odnosno časopisu. To će biti finalni rezultat na koji trebamo biti svi ponosni", zaključila je prof. dr. Armina Hubana, prorektorica za finansije Džemal Bijedić u Mostaru.

Amira

Foto Akta.ba: Armina Hubana

Nakon svečanog potpisivanja Ugovora organizovan je obilazak prostorija na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Neke od prostorija koje su prisutni imali priliku obići su StartUp inkubator, fotografski studio, video studio i drugi.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti