Diplomirani pravnik

Nihad Uk prijedlog Naše stranke za premijera Kantona Sarajevo

16.02.2023. 08:42 / Izvor: Fena
nihad uk

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk prijedlog je te stranke za mandatara nove Vlade Kantona Sarajevo.

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk prijedlog je te stranke za mandatara nove Vlade Kantona Sarajevo, odlučio je  Kantonalni odbor Naše stranke.

O razlozima da predlože Uka, Edin Forto, predsjednik Naše stranke, je rekao da Naša stranka nikada neće olako imenovati bilo koga na pozicije za koje preuzima odgovornost.

Forto je istaknuo da Nihad Uk poznaje organizaciju kantonalne vlasti te kako koordinirati aktivnosti s Gradom i općinama, ali i koalicionim partnerima, sa kojima je blisko sarađivao kao generalni sekretar Naše stranke.

"Na mjestu premijera treba biti mlada, hrabra i energična osoba, a istovremeno obrazovana, pouzdana, odgovorna, principijelna i s političkom iskustvom", kazao je Forto, saopćeno je iz Naše stranke.

Uk je istakao da je snažna koalicija bazirana na programu garant napretka te da mu je ambicija da u narednom periodu se kruniše Sarajevo kao jedna od kulturnih prijestolnica Evrope, pozicionira Kanton Sarajevo kao izvoznik rješenja za čitavu BiH, osigura se dostojanstven odnos prema najugroženijima, ali i da intenziviraju najistaknutije infrastrukturalne projekte.

"Posebno mi je važan strateški pristup izgradnji, rješavanju pitanja bespravne gradnje te poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevu, višedecenijskog problema koji se počeo rješavati suviše kasno", kazao je Nihad Uk.

Uk je rođen 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na Katedri za međunarodno javno pravo na istom fakultetu. Od 2017. godine je generalni sekretar Naše stranke, a prije toga radio je u realnom sektoru. Od 2016. do 2022. godine bio je vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, a ujedno je delegiran u Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Na Općim izborima 2022. godine izabran je za zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti