Okončana potraga

Pripadnici FUCZ još danas na raščišćavanju ruševina u Hatayu, sutra polazak za Sarajevo

16.02.2023. 12:30 / Izvor: Fena
FUCZ

Glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač kazala je Feni da su radili na razrušenoj višespratnici u naselju Sumerler.

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina, USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i jučer su tragali za osobama koje su ostale pod ruševinama u Hatayu nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju.

Glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač kazala je Feni da su radili na razrušenoj višespratnici u naselju Sumerler. Tim je od jutarnjih sati radio na pretrazi ruševina, a bila su angažirana i dva potražna psa s vodićima.

Po njenim riječima, u popodnevnim satima okončani su radovi potrage za nestalim osobama, ali nažalost nije bilo pronađenih živih osoba. Na ovom zadatku su svi radovi potrage za nestalim osobama završeni.

Kovač kaže da je pretraga ruševina u centru grada također rađena sa dva tima koji su radili na pregledu i raščišćavanju ruševina. Timovi su pratili rad teških mašina koje vrše uklanjanje ruševina.

"U ruševinama je pronađeno i izvučeno šest mrtvih osoba", navela je ona.

Tim od 10 pripadnika FUCZ, koji je krenuo iz Sarajeva 13. februara jučer je stigao u bazu operacija, sa dva vozila i priključio se ostatku tima.

Kovač napominje da brojni međunarodni spasilački timovi, koji su bili raspoređeni u Hatayu, polako odlaze iz grada ili se spremaju za odlazak, završavajući svoju misiju u Republici Turskoj.

"Pripadnici USAR tima FUCZ održali su nekoliko sastanaka i s predstavnicima AFAD-a sinoć i danas, te je dogovoreno da se još danas pruži podrška teškim mašinama u raščišćavanju ruševina na zgradi koja se nalazi u centru Hataya", kazala je Kovač.

Oni će i danas raditi na terenu, prateći rad teških mašina koje vrše uklanjanje ruševina.

"Žele da to vrijeme koje još ostaje iskoriste kako bi pomogli koliko mogu. Danas će se raditi čitav dan. Onda će se vratiti da pakuju opremu i sutra je planirano da 52 pripadnika FUCZ-a krenu iz Hataya za Sarajevo", navela je Kovač.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti