OPŠTINE SA NULA OTPADA

U MSŠ Hazim Šabanović realiziran "Mini projekat recikliranja u pilot srednjim školama"

17.02.2023. 08:43 / Izvor: Akta.ba
reciklaža

Naša planeta se guši u plastici! Godišnje u svijetu se proizvede 380 tona plastike, koja zbog neadekvatnog odlaganja predstavlja prijetnju za okoliš, biodiverzitet, ali i ljudsko zdravlje.

Naša planeta se guši u plastici! Godišnje u svijetu se proizvede 380 tona plastike, koja zbog neadekvatnog odlaganja predstavlja prijetnju za okoliš, biodiverzitet, ali i ljudsko zdravlje. Ukoliko čovječanstvo nastavi sa neodgovornim ponašanjem i konzumerističkim navikama, izgubit ćemo naš jedini dom – planetu Zemlju. Iako ne možemo promijeniti cijeli svijet, malim koracima koračamo ka zelenijoj i zdravijoj budućnosti. Edukacija mladih generacija predstavlja most koji spaja tehnološki napredak i održivi razvoj. U MSŠ Hazim Šabanović, pilot školi projekta Opštine sa nula otpada, promjene su već počele i učenici ove škole okviru projektne aktivnosti Mini projekat recikliranja su dobili priliku da praktično implementiraju reciklažu u svoje nastavne i vannastavne aktivnosti.

U okviru projekta Opštine sa nula otpada u MŠS Hazim Šabanović u Visokom, realizovana je radionica Mini projekat recikliranja. Implementirana u dva modula, teorijski i praktični, cilj radionice je predstavljanje osnova upravljanja otpadom i reciklaže, te osposobljavanju učenika da samostalno implementiraju naučeno koristeći dodijeljenu opremu za recikliranje plastike.

Iako već zauzeti školskim obavezama, ovi marljivi srednjoškolci su bili spremni za usvajanje novih znanja i dijeljenje vlastitih ideja. Nakon upoznavanja sa projektom Opštine sa nula otpada, u teorijskom Modulu 1, predavači su predstavili relevantne teme iz oblasti upravljanja otpadom: Una Smailbegović (CENER 21): “Koncept nula otpada i njegova primjena u svakodnevnom životu“, Sadžida Hafizović (CENER 21): "Cirkularna ekonomija i zeleni biznisi“ Azra Merzić (CENER 21): "Reciklaža i njene prednosti u sistemu upravljanja otpadom“.

Prvenstveno, akcenat edukacije je stavljen na mijenjanje ličnih navika i smanjenje generisanja otpada implementacijom nula otpada u svakodnevni život. Također, učenicima je predstavljen pojam zelenih biznisa i načini na koje održivost može postati srž poduzetništva. Iako zbog ubrzanog načina života i modernizacije nastanak otpada ne može biti potpuno eliminisan, reciklaža predstavlja način za smanjenje količine otpada na deponijama i uštedu resursa.

Znanje se najbolje usvaja vježbom. Stoga, nakon odslušanih predavanja, učenici su utvrdili gradivo i jačali sposobnost rada u timu, kooperativno radeći praktične zadatke. Prvi zadatak se odnosio na primjenu nula otpada, gdje su učenici imali zadatak da napišu smjernice praktične primjene nula otpada u različitim segmentima života. U nastavku vam donosimo savjete ovih kreativnih srednjoškolaca:

  • Nula otpada u pripremi hrane: kupovati lokalne proizvode, saditi vlastito začinsko bilje, kompostirati, smanjiti termičku obradu hrane, planirati obroke
  • Nula otpada u kupovini: nositi platnenu vrećicu, obratiti pažnju na mogućnosti recikliranja pakovanja, ne kupovati jednokratne proizvode
  • Nula otpada u modnoj industriji: popravka odjeće i obuće, poklanjanje viška stvari, kupovina polovne odjeće
  • Nula otpada u higijeni: kupovina organskih proizvoda bez štetnih hemikalija, zamjena jednokratnih proizvoda višekratnim, korištenje četke za pranje suđa umjesto spužvice

Sljedeća grupna vježba u okviru Modula 2 bila je vezana za temu poduzetništva, gdje su učenici imali zadatak da u grupi sa kolegama osmisle ideju za vlastiti zeleni biznis, koja će u isto vrijeme generisati profit i čuvati životnu sredinu. Ovi budući poduzetnici su predložili kvalitetne i inovativne ideje, koje uz malo truda mogu postati stvarnost. Neke od ideja uključuju proizvodnju školskih sveski od kamena, solarnih panela i organske kozmetike.

Iako je teorija bitna, poseban entuzijazam je vladao drugog dana tokom praktičnog dijela Radionice. Nakon usvojenog teorijskog znanja, u okviru Modula 2 predstavljena je oprema za recikliranje plastike i održana edukacija o korištenju i načinima reciklaže. Već nakon prvog časa učenici su usvojili osnovne principe korištenja i uspješno reciklirali dio prikupljene plastike.

Radujemo se predmetima od reciklirane plastike koji će nastati u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti u MSŠ Hazim Šabanović Visoko i nadamo se da će reciklaža uskoro postati imperativ u našoj zajednici.

Projekat Opštine sa nula otpada finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom. Kroz primjenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije, projekat zajedno implementiraju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija). Projektom se nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija – BiH. Implementacija je započela 1. marta 2021. godine, a trajat će 24 mjeseca. Tijelo za ugovaranje projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije (CFCU). Ukupni budžet projekta je 413.608,44 EUR, od čega je Evropska unija obezbijedila 351.567,17 EUR bespovratnih sredstava.

Uz slogan Brojimo do nula, u okviru projekta je pokrenuta kampanja na društvenim mrežama Facebook i LinkedIn koja ima za cilj jačanje javne svijesti u prekograničnom području. Da redovno primate obavještenja o realizaciji projektnih aktivnosti i postignutim rezultatima, pretplatite se na projektni bilten.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti