Cyber Security Talks

BiH zaostaje za drugim zemljama u regionu kada je u pitaju cyber sigurnost

17.02.2023. 11:30 / Izvor: Akta.ba
Cheving

Cyber security je tema koja je još uvijek nedovoljno zastupljena u našoj zemlji, poručili su organizatori Chevening Cyber Security Talks.

Cyber security je tema koja je još uvijek nedovoljno zastupljena u našoj zemlji, poručili su organizatori Chevening Cyber Security Talks.

Prvi Chevening Cyber Security Talks u Bosni i Hercegovini održava se danas u Dječijoj kući Novo Sarajevo.

Ovaj događaj je okupio studente, profesionalce iz IT/cyber  sigurnosti s područja cijelog Zapadnog Balkana, ali i one koji su u potrazi za novom karijerom.

Jedan od studenata koji je došao na ovaj događaj je i Tarik Horozović, apsolvent Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, na smieru računarstvo i informatika.

"Došao sam da se bolje upoznam sa prilikama koje nam se nude za studiranje u Ujedinjenom Kraljevstvu kao i temom cyber securitiya", kazao je Tarik za Akta.ba.

Smatra da je IT jedna od najperspektivnijih industrija u BiH. Mogućnosti koje se nude IT stručnjacima su ogromne. Jedna od ključnih je remote posao za strane kompanije.

Publika

Da područje IT-a i cyber sigurnosti nudi mnogo mogućnosti smatra i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Julian Reilly.

"Chevening Cyber Security Talks će pokazati važnost cyber sigurnosti i raznolikost karijera koje to područje nudi. Danas ćemo predstaviti i naš Cheving cyber security program. Pozivam sve zainteresovane da se prijave. Također, pozivam i poslodavce da prepoznajuvažnost investicije koju ovaj program predstavlja za njihove uposlenike", poručio je britanski ambasador.

Nije nikakva tajna da BiH zaostaje za drugim zemljama u regionu kada je u pitaju cyber sigurnost. Ipak, to nam je znak da ovu temu ne smijemo nikako zapostaviti.

"Cyber sigurnost je tema kojom se moramo baviti i to više nije nešto što možemo zanemariti. Zato smo sa našim kolegama sa Cyber Chevening centra danas organizovali razgovore i jednostavni uvod u temu cyber security kako bismo je stavili na dnevni red", istakao je Predrag Puharić, voditelj Cyber Security Excellence Centra.

U nastavku događaja, održat će se panel diskusija "Vrijednost Cheveninga za karijeru u sajber sigurnosti" gdje će Chevening Alumni iz regije podijeliti svoja iskustva sa programa Chevening Western Balkans Cyber Security Fellowship kako bi inspirisali potencijalne buduće stipendiste da krenu ovim putem, a poslovnoj zajednici ukazali na vrijednost ulaganja u razvoj karijere osoblja.

Prijave za Chevening Cyber Security program su otvorene do sedmog marta.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti