Organizatori VTK BiH i UNDP

Bh. kompanije i ove godine mogu osvojiti Nagradu za biznis lidera održivog razvoja u BiH

17.02.2023. 13:17 / Izvor: Akta.ba
Lideri

Otvorene su prijave za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH i sve privatne kompanije registrovane u BiH, bez obzira na sektor poslovanja i veličinu kompanije, se mogu prijaviti.

Otvorene su prijave za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini i sve privatne kompanije registrovane u BiH, bez obzira na sektor poslovanja i veličinu kompanije, se mogu prijaviti do 31. marta 2023. godine.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH i UNDP u BiH ove će godine, po peti put, prepoznati i na svečanoj ceremoniji dodijeliti nagrade biznis liderima održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Neki od prošlih dobitnika Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH su Ministry of Programming, Heidelberg Cement, Klika, Mistral, Isatis, Dekonta BH, SEEBA, Stitch 22, Lanaco, Šumska Tajna i mnogi drugi. U 2022. godini za ukupnog pobjednika Nagrade proglašen je dm.

"Dm je u 16 godina poslovanja na tržištu BiH prepoznat kao uzor i lider u održivom poslovanju i drago nam je da su organizatori dodjele ove prestižne nagrade to prepoznali. Ova nagrada za nas predstavlja obavezu da na takav način nastavimo i u budućnosti", kazao je Damir Šlosel, direktor dm-a BiH, prilikom preuzimanja Nagrade.

Glavni cilj Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH je promovisati najbolje prakse i poduhvate privatnih kompanija koje rade na postizanju Ciljeva održivog razvoja (SDG-ova) u BiH. Nagrada, također, ima za cilj da motiviše kompanije da stvore nova i kvalitetna radna mjesta i unaprijede svoje poslovne modele, istovremeno smanjujući svoj ekološki otisak.

Kompanije koja usvajaju održive strategije i prakse poboljšavaju svoju konkurentnost i imaju bolje srednjoročne i dugoročne ekonomske rezultate. Ciljevi održivog razvoja (SDG) služe kao smjernice za kompanije za procjenu i upravljanje društvenim, ekonomskim i ekološkim rizicima, dok u isto vrijeme poboljšavaju svoju reputaciju, imidž i stratešku poziciju na svjetskim tržištima.

Privatni sektor u BiH ima ključnu ulogu u dostizanju Agende 2030, dok novi standardi poslovanja uključuju brigu o održivosti i postaju neizostavni za sve kompanije koje posluju na svjetskim tržištima.

Nagrada se dodjeljuje u okviru programa „Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u BiH u održivi i inkluzivni rast (SDG2BiH)“ koji finansira Švedska, a implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women uz podršku Ujedinjenih nacija bh. vlastima u implementaciji Okvira SDG-a u BiH. Partner Nagrade je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH.

Proces prijave se zasniva na e-aplikaciji. Detalje o ovogodišnjoj nagradi, metodologiji i prethodnim dobitnicima možete pročitati na web stranici www.zamisli2030.ba. Kao i prethodnih godina, Nagrada se dodjeljuje u dvije tematske oblasti - “Ljudi” i “Resursi & okoliš”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti