Sastali se sa načelnikom

Predstavnici Ambasade Kraljevine Švedske i Instituta KULT posjetili Općinu Ilijaš

18.02.2023. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Ilijaš

Predstavnica Ambasade Kraljevine Švedske i generalni direktor Instituta KULT posjetili su Općinu Ilijaš i sastali se sa općinskim načelnikom.

Predstavnica Ambasade Kraljevine Švedske Eva Smedberg i generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić posjetili su Općinu Ilijaš i sastali se sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, pomoćnicom načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanjom Zagorac – Jozić i savjetnicom za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Enisom Mešetović.

Povod posjete je dugogodišnja odlična saradnja Općine Ilijaš i Instituta za razvoj mladih KULT. Ambsada Kraljevine Švedske finansijski podržava rad Instituta, pa su tako u ulozi partnera posjetili Općinu Ilijaš koja predstavlja primjer uspješne prakse u radu sa mladima.

Tema sastanka bila je unapređenje saradnje Općine i Instituta, podrška mladima općine Ilijaš, planovi za kreiranje i provedbu politike prema mladima. Razgovarano je na koji način i koje sve mjere i aktivnosti lokalna zajednica provodi u saradnji sa Institutom kako bi kreirala i podržala prilike za mlade. Predstavnici Općine su predstavili niz programa koje provode za bolji položaj mladih, ali su bili otvoreni i za prijedloge kako unaprijediti odnos s mladima u lokalnoj zajednici.

Općinski načelnik je istakao važnost uspješne saradnje sa Institutom, a posebno u procesu provedbe istraživanja potreba i problema mladih koje je poslužilo kao polazna osnova za izradu treće po redu Strategije prema mladima općine Ilijaš. Strategija predstavlja jedan od najvažnijih dokumenta lokalne zajednice.

Sastanku je prethodila posjeta Prostoru za mlade koji se nalazi u objektu Srednjoškolskog centra "Nedžad Ibrišimović". Tu su se predstavnici Ambasade i Instituta sastali sa direktorom SŠC "Nedžad Ibrišimović" Amirom Džafom i predsjednicom omladinske ogranizacije "Carpe diem" Elmom Glamoč, gdje su razgovarali o važnosti postojanja jednog ovakvog prostora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti