LENDO SE NIJE POJAVIO

Bradara i Stojanović bez Lende postigli dogovor i izabrali rukovodstvo FBiH (VIDEO)

21.02.2023. 07:37 / Izvor: Fena
bradara

Članovi rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović, dogovorili su se jučer bez trećeg člana – Refika Lende

Članovi rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara i Igor Stojanović, dogovorili su se jučer  bez trećeg člana – Refika Lende, da Bradara bude predsjednica, a Stojanović i Lendo potpredsjednici FBiH.

Ovaj dogovor je postignut nakon što se Lendo ni danas nije odazvao na treći uzastopni sastanak. Bradara naglašava da su ona i Stojanović shvatili da se Lendo ne želi dogovarati.

- Lendo se ni danas nije pojavio, te smo iskoristili svoje ustavne ovlasti i nadležnosti, te proveli proceduru izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije. Odluku smo proslijedili Zastupničkom domu na dalje odlučivanje. Smatramo da ovaj proces treba završiti sukladno Ustavu u što skorijem periodu – izjavila je Bradara.

Naglašava da će nova Vlada FBiH biti uspostavljena nakon glasanja u Zastupničkom domu i čim dođe potvrda od Centralne izborne komisije (CIK).

Stojanović ističe da su obaviještene sve instance, uključujući CIK, OHR i oba doma Parlamenta FBiH, te da je Nermin Nikšić i dalje po dogovoru kandidat za premijera.

Kako je kazao, želi da se Vlada FBiH formira nakon četiri i po godine, a uopšte mu nije bitno koju će on funkciju obnašati.

-  Nije mi bitno da li sam predsjednik ili potpredsjednik, već da se otkoče procesi koje trenutno koči isključivo Lendo – kazao je Stojanović.

Dodao je da u slučaju da Lendo nastavi kočiti procese, onda bi se trebao uključiti visoki predstavnik i neke druge instance.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti