KOŠARAC PORUČIO

Ako VM u četvrtak ne usvoji istočnu interkonekciju, RS će blokirati projekte za FBiH

21.02.2023. 08:11 / Izvor: SRNA
KOŠARAC

Ukoliko do četvrtka gasna istočna interkonekcija ne bude uvrštena na dnevni red Vijeća ministara BiH, moj stav je da sjednica uopšte ne treba da bude održana.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da Vijeće ministara BiH na prvoj narednoj sjednici mora prioritetno usvojiti prijedlog za zaključivanje međunarodnog sporazuma sa Srbijom o izgradnji gasne istočne interkonekcije.

"Ukoliko do četvrtka gasna istočna interkonekcija ne bude uvrštena na dnevni red Vijeća ministara BiH, moj stav je da sjednica uopšte ne treba da bude održana. Smatram da ne treba odlučivati o bilo kojem pitanju dok ne otvorimo prostor za potpisivanje sporazuma koji će omogućiti izgradnju istočne interkonekcije", poručio je ministar Košarac.

Ukoliko izostane davanje saglasnosti na izgradnju gasne istočne interkonekcije, kao jednog od strateških projekata u Republici Srpskoj, ministar Košarac je upozorio da će to negativno uticati na realizaciju drugih projekata u Federaciji BiH.

On je precizirao da je riječ o ukupno devet projekata za Federaciju BiH, od čega je sedam iz oblasti energetike, a dva su iz oblasti životne sredine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti