Stimulans za ostanak na selu: Više novca za mlade poljoprivrednike

21.02.2023. 08:25 / Izvor: Nezavisne novine
poljoprivreda

Kako bi stimulisala mlade poljoprivredne proizvođače i njihov ostanak na selu, Vlada Unsko-sanskog kantona planirala je u ovoj godini iz budžeta izdvojiti 500.000 maraka.

Kako bi stimulisala mlade poljoprivredne proizvođače i njihov ostanak na selu, Vlada Unsko-sanskog kantona planirala je u ovoj godini iz budžeta izdvojiti 500.000 maraka.

Prema riječima Sulejmana Kulenovića, resornog ministra za poljoprivredu, ovo je treća godina kako se iz kantonalnog budžeta izdvajaju sredstva u ove svrhe, s tim da će ove godine biti uvećana za 40 posto u odnosu na ranije.

"Treba istaći kako su ovo posebno namijenjena sredstva, znači, ne radi se o već planiranim sredstvima za poticaje. Cilj nam je da zadržimo mlade na selu i zaustavimo sve masovniji odlazak poljoprivrednika. Situacija u kojoj se nalazi poljoprivreda je teška, a protekla godina je zbog enormnih poskupljenja troškova u sektoru agrara bila posebno destimulirajuća", kazao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, ovakav vid poticaja u proteklom periodu dao je dobre rezultate, a mogućnost da konkurišu za pomenuta sredstava imaće fizička lica mlađa od 40 godina. Dodaje kako poljoprivreda na području Unsko-sanskog kantona u sve većoj mjeri osjeća posljedice odlaska stanovništva s ovih prostora, jer nedostaje radnika, a migracijama su posebno pogođena sela.

"Pokušaćemo i na druge načine da olakšamo položaj i život poljoprivrednim proizvođačima, prije svega kroz povećanje poticajnih sredstava te iskorištavanje sredstava za sektor agrara koja nam nudi Evropska unija. Od krucijalne je važnosti da pokušamo zadržati ruralno stanovništvo i da očuvamo poljoprivredna gazdinstva", kazao je Kulenović. Također, treba istaći kako je Vlada USK u nacrtu budžeta za ovu godinu planirala rekordna sredstva za poljoprivrednu proizvodnju u iznosu od 11,5 milion maraka.

"Samo kroz poticaje želimo uložiti devet miliona maraka, a planiramo i posebne programe za farmere u vezi s nabavkom mehanizacije i stočnih grla, kao i određene kapitalne investicije", kazao je Kulenović.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta u Unsko-sanskom kantonu biće jačanje konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvođača u uslovima kada sve veći broj farmera gasi proizvodnju i odjavljuje gazdinstva.

Husein Selimović, predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika u Sanskom Mostu, kaže kako je trenutno najveći problem u sektoru agrara nedostatak radne snage.

"Dešava se ono na šta smo upozoravali prije nekoliko godina, farme se prazne i ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje, jer je bavljenje poljoprivredom postalo krajnje neizvjesno", kaže Selimović.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK Ermin Veladžić kaže kako su zadovoljni planiranim ulaganjima u poljoprivredi, ali smatra kako poticaji s federalnog nivoa moraju biti povećani.

"Moramo imati sigurnu domaću poljoprivrednu proizvodnju i zadovoljne farmere. Bez bogatog seljaka nema ni stabilne države", smatra Veladžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti