Akcija "Klaster"

Kako je razotkriven kriminal: Ekspresno dobili diplome, ovo su uhapšeni profesori i dekani

21.02.2023. 15:20 / Izvor: Avaz.ba
lažne diplome

Lažne diplome su dobila i tri prikrivena istražitelja.

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba u više gradova, na području oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, saopćeno je.

Koliko osoba

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA, na suzbijanju organiziranog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

Portal "Avaza" otkriva da su osumnjičeni dekani, profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović. 

Oni bi trebali svi biti i uhapšeni.

50 lažnih diploma

"Avaz" saznaje, da su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA, koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali. Radi se o preko 50 lažnih diploma koje su izdali. 

Lažne diplome su dobila i tri prikrivena istražitelja, koji su razotkrili cijelu organizaciju i sa lažnim identitetima upisali fakultete. Pronađena je veća suma novca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti