UNDP OBJAVIO POZIV

Traži se firma za izradu idejnog projekta Centra za upravljanje otpadom u Brčkom

22.02.2023. 11:33 / Izvor: Akta.ba
deponija brčko

Objavljen je i poziv za dostavljanje ponuda za izradu navedene projektne dokumentacije, a rok za predaju je 8. mart 2023. godine.

UNDP u BiH Sarajevo realizuje projekat inicijativa razvoja infrastrukture u okviru kojeg se planira izrada idejnog projekta sa studijom ekonomske opravdanosti i studijom uticaja na životnu sredinu Centra za upravljanje otpadom Brčko distrikta.

Objavljen je i poziv za dostavljanje ponuda za izradu navedene projektne dokumentacije, a rok za predaju je 8. mart 2023. godine, javlja Akta.ba.

Zainteresovane firme moraju dostaviti svoju ponudu direktno u sistemu prema uputstvima u dokumentu o natjecanju, slijedeći upute u dostupnom korisničkom priručniku.

Podsjetimo, Vlada Brčko distrikta BiH je 2019. godine usvojila prijedlog zaključka kojim se predlaže Skupštini Brčko distrikta donošenje Odluke o prihvatu lokacije Kladje kao konačne za izgradnju centra za upravljanje otpadom. 

Lokacija je predložena na temelju studije sarajevske firme Dvokut Pro i na temelju Strategije za zaštitu okoliša Brčko distrikta za razdoblje 2016. – 2026. godine.

Izgradnjom centra riješit će se višedecenijski problem sa odlaganjem otpada na deponiji koja se nalazi u neposrednoj blizini stambenih naselja u Brčkom. 

Inače, prema podacima iz aktualnog Urbanističkog plana za urbana područja grada Brčkog (od 10.11.2008. godine), postojeći prostor deponije planira se koristiti u industrijske svrhe, dok se prostor između rijeke Save i nesanitarne deponije (i djelimično površina same deponije) planira koristiti za izgradnju pruge za potrebe Javnog preduzeća "Luka Brčko".

"Gotovo 95% sakupljenog otpada u BD BiH odlaže se na deponiju bez propisne registracije (ne posjeduje kolsku vagu). Sve vrste otpada, osim medicinskog i opasnog, se također prihvataju se na nesanitarnoj deponiji. Nema pouzdanih podataka o tome kada se lokalitet zvanično počeo koristiti kao deponija za odlaganje otpada. Prema dostupnoj dokumentaciji, deponija je u upotrebi više od 50 godina. Dnevno se prihvata oko 50-60 tona otpada. Na osnovu informacija dobivenih od JP "Komunalno Brčko" d.o.o. BD BiH, približno 3% od ukupne količine otpada koji se prihvati na deponiji je neopasni otpad iz privatnih preduzeća, dok ostatak predstavlja opšti komunalni otpad", navodi se u Elaboratu o provedenoj analizi sastava i količine komunalnog otpada na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Deponija se nalazi 2 kilometra od centra grada, 300 metara od najbližeg stambenog naselja i oko 50 metara od rijeke Save (slika 1.). Na deponiju se ulazi prilaznim makadamskim putem u dužini od 250 metara od magistralne ceste M 14.1 između centra grada Brčkog i grada Bijeljine. Udaljenost između Brčkog i Bijeljine iznosi 40 km. Na suprotnoj strani magistralne ceste, oko 300 metara od deponije, nalazi se naselje Ilićka i to je naselje najbliže deponiji.

Rezultati provedene analize pokazali su da najveći procentualni udio u miješanom komunalnom otpadu iz domaćinstava predstavljaju komponente biorazgradivog otpada (26,00%) i miješanog prosijanog ostatka (14,20%), dok se najmanji dio odnosi na medicinski otpad (0,1%), opasni otpad (0,23%) i složeni/kompozitni ambalažni otpad (0,48%).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti