"Kad je odmor nije teško"

Otvoren međunarodni sajam turizma u Beogradu, predstavlja se i Bosna i Hercegovina

23.02.2023. 08:17 / Izvor: Fena
sajam turizma

Četrdeset i četvrti Međunarodni sajam turizma otvoren je u srijedu navečer u Beogradu, na kojem će se do 26. februara predstaviti oko 350 izlagača iz 33 zemlje.

Četrdeset i četvrti Međunarodni sajam turizma otvoren je u srijedu navečer u Beogradu, na kojem će se do 26. februara predstaviti oko 350 izlagača iz 33 zemlje, a ovogodišnja zemlja partner Sajma je Kina.

Otvarajući sajam, koji se održava pod sloganom ''Kad je odmor nije teško'' srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je kazao kako je Srbija posljednjih godina napravila veliki pomak jer je zarada od turizma 2,5 milijardi eura.

"Prije deset godina zarada od turizma je bila 720 miliona eura, a sada je tri puta veća", istaknuo je Vučić.

Naveo je kako je posebno zadovoljan što je na Sajam došlo 20 kineskih firmi i pozvao turiste iz Kine da dođu u Srbiju jer ''nigdje neće biti dočekani tako raširenih ruku kao u Srbiji'', prenose beogradski mediji.

Premijerno će se ove godine na Sajmu turizma predstaviti Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija.

I ove godine bit će predstavljene popularne Turska, Grčka, Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Cipar, Sjeverna Makedonija, kao i prošlogodišnji sudionici Maldivi i Sao Tome i Principe.

Na Sajmu je planiran susret s predstavnicima iz Kine u koordinaciji s Gospodarskom komorom Srbije, a sudjelovat će najznačajnije turističke agencije, udruženja, organizacije, hoteli, turistički centri, transportne kompanije i međunarodni turistički operatori.

Srbija će se predstaviti kroz nastupe Turističke organizacije Srbije (TOS), Turističke organizacije Beograda (TOB) i mnogih lokalnih i regionalnih turističkih organizacija iz svih dijelova zemlje.

Kao i do sada, paralelno sa Sajmom turizma na Beogradskom sajmu je usporedo i Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme ''HORECA-OPREMA'', koji će po 18. put prikazati najsuvremeniju opremu za hotelske i ugostiteljske objekte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti