PRIJEDLOG ODLUKE

SIPA traži odobrenje za kupovinu objekta u Banjoj Luci, potrebno im je 5,8 miliona KM

23.02.2023. 08:46 / Izvor: Akta.ba
sipa

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predložila je Vijeću ministara BiH odluku kojom se odobrava nabavka objekta za smještaj SIPA-e u Banjoj Luci.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predložila je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine odluku kojom se odobrava nabavka objekta za smještaj SIPA-e u Banjoj Luci.

Novac koji bi bio osiguran iz budžeta institucija BiH je 5,8 miliona KM, s tim da bi 3,48 miliona KM bilo realizirano u ovoj, a ostatak u idućoj godini.

Ukoliko Vijeće ministara BiH usvoji odluku, direktor SIPA-e će imenovati Komisiju za provođenje postupka kupovine/nabavke objekta u Banjoj Luci, koja će objaviti javni poziv za dostavu ponuda, izvršiti evaluaciju ponuda, postupak izbora najpovoljnije ponude i predložiti Vijeću ministara Bosne i Hercegovine odluku o kupovini objekta.

U obrazloženju prijedloga odluke navodi se da ​Državna agencija za istrage i zaštitu u svom sastavu, između ostalih, ima Regionalnu kancelariju u Banjoj Luci koja se od 2006. godine nalazi u zakupljenom objektu, za koji se izdvajaju značajna budžetska sredstva. Početna zakupnina iznosila je 21.303,36 KM bez PDV-a, da bi se na zahtjev Agencije ista smanjivala u više navrata i danas iznosi 15.977,00 KM mjesečno bez PDV-a. 

U predloženoj odluci navedeni su detaljno i uslovi koje objekat mora ispunjavati.

prijedlog odluke

 

"Mora biti u užoj gradskoj zoni, blizu javnog prijevoza s maksimalnom udaljenošću od centra (Robne kuće "Boska") tri kilometra najbližom komunikacijom, površine minimalno 1.200 kvadrata, s glavnim, pomoćnim i evakuacijskim ulazima, s minimalno 25 parking mjesta, vanjskom zaštitnom ogradom, mora biti prostran, svijetao i funkcionalan za administrativnu upotrebu, sa stepeništem i liftom blizu službenog ulaza...", navodi se u odluci.

Također, parcela mora biti ograđena vanjskom zaštitnom ogradom od javnog prostora od susjednih objekata i ulice i njena površina sa pripadajućim objektom mora biti minimalne površine 1.800 m2.

Objekat mora biti funkcionalan i pogodan za smještaj RK Banja Luka koja ima 72 uposlena, useljiv i slobodan od stvari i ljudi u roku od 90 dana od dana potpisivanja ugovora, uz spremnost ponuđača da u istom roku, o svom trošku, uz konsultacije sa Agencijom izvrši dodatno pregrađivanje prostorija i prilagođavanje i osigura dodatnu infrastrukturu za novi raspored i priključna mjesta elektroinstalacija jake i slabe struje kao i ostale instalacije, a sve u skladu sa potrebama navedenim u ostalim uslovima. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti