Brendiranje maslinovog ulja

Maslinarstvo jedna od vodećih poljoprivrednih grana u općini Neum

27.02.2023. 09:09 / Izvor: Fena
maslinarstvo

Maslinarstvo na području Hercegovine razvija se velikom brzinom pa tako i u neumskoj općini.

Maslinarstvo na području Hercegovine razvija se velikom brzinom pa tako i u neumskoj općini.

"Maslinarstvo je jedna od vodećih poljoprivrednih grana u općini Neum. Sam geografski položaj općine je uz more i klimatski je idealna za uzgoj maslina, tako da se masline u Neumu sade i obrađuju od davnina pa ni stogodišnji maslinici ovdje nisu rijetkost", kazao je u razgovoru za Fenu neumski agronom Božo Mustapić.

Po uzoru na druge mediteranske zemlje maslinari u Neumu žele brendirati svoj proizvod i uvrstiti ga u neumsku turističku ponudu.

"Ideja nam je da brendiramo maslinovo ulje i proizvode od masline kao naš domaći proizvod i da onda te proizvode ponudimo turistima kao svojevrstan suvenir iz naše općine te ga tako plasiramo na tržište. Kao i u većini BiH problem u Neumu je usitnjenost parcela, što značajno usporava brz poljoprivredni razvoj zaleđa, no nama je cilj poljoprivredu u općini Neum podignuti na višu razinu koja će dati proizvode vrhunske kvalitete, a samim tim omogućiti bolju turističku ponudu", kazao je Mustapić.

Veliki korak ka unaprijeđenju proizvodnje maslinovog ulja je otvaranje pogona za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u gospodarskoj zoni Dubrava u Moševićima kod Neuma.

"Pogon za preradu maslina u Neumu je krenuo s radom prošle godine. Već sada nam taj pogon znači mnogo jer smo prethodnih godina bili primorani masline voziti i do 50 kilometara udaljene uljare ili čak u Hrvatsku gdje su maslinari nailazili na probleme prilikom prelaska granice, a nakon ulaska Hrvatske u šengenski prostor to je praktično postalo nemoguće", istaknuo je Mustapić.

Neumska uljara udaljena je svega nekoliko kilometara od maslinika tako da je znatno smanjen period od berbe do prerade maslina. Samim tim smanjeni su troškovi proizvođača, a povećana je kvaliteta maslinovog ulja koje se sada prerađuje u vrlo kratkom periodu nakon berbe.

Ipak, u poljoprivredi ne ide uvijek sve planiranim tokom pa je tako veliki požar u kolovozu 2022. godine nanio veliku štetu maslinarima u jedinom bh. gradu na moru.

"Štete od požara bile su zaista velike, što se vidi i po broju izgorjelih stabala kojih je negdje oko 4.000, a to je za našu općinu veliki broj. Oporavak masline je dugotrajan proces i u ovom trenutku teško je procijeniti kako se stabla oporavljaju i koliko će ih moći biti spašeno. Uz stručnu pomoć agronoma već neko vrijeme radimo na revitalizaciji maslina, no pojedine masline ipak nećemo moći spasiti jer je šteta na njima stopostotna", kazao je na kraju razgovora Mustapić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti