Mali napredak

State Department objavio novi izvještaj o terorizmu: Ovo su opasnosti u BiH

28.02.2023. 12:14 / Izvor: Akta.ba
terorizam

State Department objavio je novi izvještaj o stanju u oblasti terorizma u Bosni i Hercegovini.

State Department objavio je novi izvještaj o stanju u oblasti terorizma u Bosni i Hercegovini. Izvještaj obuhvata 2021. godinu. Iako nije bilo incidenata, ističe se da je BiH imala mali napredak zbog velikog broja problema - opstrukcija državnih institucija, loše saradnje SIPA-e i Tužilaštva BiH, ali da i dalje veliku prijetnju predstavlja nasilna ekstremistička ideologija.

“Opstrukcije državnih institucija i disfunkcionalnost FBiH donijele mali napredak”

“Bosna i Hercegovina je ostala kooperativni partner u borbi protiv terorizma iako su njeni kapaciteti i dalje ograničeni i mali napredak je postignut u pravnim i regulatornim reformama zbog tekuće političke krize uzrokovane secesionističkom retorikom i opstrukcijom institucija na državnom nivou od lidera entiteta Republika Srpska i disfunkcionalnošću entiteta Federacije koja se može pripisati hrvatskim i bošnjačkim tenzijama i koncentraciji na uske političke interese. Nije bilo poznatih registrovanih državljana Bosne i Hercegovine koji su pokušali otputovati ili su otputovali na strana ratišta 2021. godine, iako su neki strani teroristički borci i njihovi članovi porodica ostali u Iraku i Siriji. Bosna i Hercegovina nastavlja biti voljan partner u repatrijaciji tih boraca, a u julu je uspostavila međuagencijsko koordinaciono tijelo za nadgledanje budućih napora za repatrijaciju", navodi se u izvještaju, ali se dodaje da na efikasnost istraga negativno utiču problemi u odnosu među agencijama i zvaničnicima.

“Loša saradnja s Tužilaštvom BiH i loša istražna praksa”

Istaknuto je kako nije bilo terorističkih incidenata u 2021. godini.

“Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nastavila je biti vodeća jedinica za provođenje zakona u oblasti terorizma. Međutim, njena efikasnost je bila ograničena zbog loše saradnje sa Državnim tužilaštvom i, povremeno, loše istražne prakse. Osim toga, Bosna i Hercegovina nema jasne propise i smjernice koje regulišu saradnju između tužilaca, organa za provođenje zakona i obavještajne zajednice u istragama o nacionalnoj sigurnosti”, navodi se.

Govorili su i o strategijama i drugim dokumentima koje je BiH trebala ranije usvojiti kao i o tijelima koja rade na borbi protiv terorizma.

“U 2021. ponovo su započeli ograničeni treninzi. Radna grupa pod vodstvom Tužilaštva BiH sastala se tri puta u 2021. godini, ali saradnja u provođenju zakona na više strateškom nivou i dalje je trpjela zbog tekuće političke krize i prepreka složene strukture vlasti u Bosni i Hercegovini. Političko rukovodstvo često nije podržavalo implementaciju inicijativa koje finansiraju SAD uprkos želji stručnjaka za provođenje zakona. Stalne nesuglasice oko nadležnosti između države i entiteta spriječile su napredak u ažuriranju zakona i propisa koji regulišu prikupljanje i korištenje informacija o avioputnicima u skladu sa međunarodnim standardima. Bilo je, međutim, određenog napretka u ažuriranju sistema i tehnologije granične sigurnosti i provjere”, ističe se.

“Bh. pravosuđe se odnosi lako prema osumnjičenim za terorizam”

Dodali su da je u 2021. godini osuđeno petero bh. državljana koji su bili borci na stranim ratištima, a da je 2020. podgnita optužnica protiv još jednog koji je naknadno oslobođen optužbi.

“Bosna i Hercegovina je pokrenula svoj prvi slučaj o finansiranju terorizma 2021. godine u koji je uključena državljanka BiH i Švicarske koja je navodno obezbijedila sredstva svom suprugu, pripadniku ISIS-a koji se u to vrijeme borio u Siriji. Iako je optužnica znak određenog napretka za Bosnu i Hercegovinu, Tužilaštvo još treba da razvije svoje kapacitete za istragu slučajeva finansiranja terorizma”, navodi se i dodaje kako bh. pravosuđe i dalje “blago” odnosi prema osumnjičenim za terorizam.

Ovo se, ističu, posebno odnosi na optužene žene koje bosanskohercegovačke vlasti gotovo univerzalno zanemaruju kao moguće kriminalce.

“Nije bilo odredbi za zamrzavanje imovine na osnovu Rezolucija UNSCR-a 2021. godine, iako su u decembru bosanskohercegovačke vlasti prošle obuku Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) i OSCE-a o tome kako nominirati subjekte za sankcije UN-a za terorizam”, dodaje se.

“Opasnost nasilnih regionalnih nacionalističkih grupa i ekstremističkih ideologija”

No, još uvijek ima zabrinjavajućih stvari.

“Nasilna ekstremistička ideologija i nasilne regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u Bosni i Hercegovini. Politička kriza u Bosni i Hercegovini 2021. godine donijela je neviđenu retoriku podjela etnonacionalističkih političkih lidera u zemlji. Istovremeno, glavne vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini (katoličke, islamske, jevrejske i pravoslavne) nastavile su da rade zajedno kroz Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini na promicanju tolerancije i suprotstavljanju djelima netrpeljivosti ili nasilja usmjerenim prema bilo koje od ovih zajednica. Vjerske zajednice su istakle da vlasti Bosne i Hercegovine nisu iskoristile stručnost vjerskih zajednica u borbi protiv nasilnog ekstremizma ili deradikalizaciji povratnika iz Sirije i Iraka. 2021. godine Kancelarija za tranzicione inicijative USAID-a završila je svoj program za sprečavanje i borbu protiv nasilnog ekstremizma”, navodi se u izvještaju State Departmenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti