2023-2026. godina

Prezentovan akcioni plan za razvoj i promociju Projekta održivog razvoja BPK Goražde

28.02.2023. 13:03 / Izvor: Fena
Goražde

U Goraždu je upriličena prezentacija akcionog plana za razvoj, promociju Projekta održivog razvoja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za period 2023-2026. godina.

U Goraždu je upriličena prezentacija akcionog plana za razvoj, promociju Projekta održivog razvoja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za period 2023-2026. godina.

Naručilac radnog dokumenta koji je prezentovan je Vlada BPK Goražde, a predstavili su ga njegovi autori, stručnjak za projektni menadžment  Hajrudin Džafo, stručnjak za elektroenergetiku Vedad Bećirović i stručnjak za energetski menadžment Anes Kazagić.  

Govoreći o njegovom sadržaju te planiranim aktivnostima, naglasili su da akcioni plan sadrži mjere i programe čija je realizacija u direktnoj nadležnosti BPK Goražde te da se, po svojoj strukturi, sastoji od ciljeva, mjera i programa čija realizacija doprinosi razvoju i primjeni novih tehnologija obnovljivih izvora energije i efikasnijeg korištenja energije na lokalnom nivou.

Ovim dokumentom uveli bi se programi podrške, pri čemu bi se svaki program sastojao od većeg broja odgovarajućih sektorskih mjera, a realizovao putem projektne organizacije.

"Akcioni plan predstavlja osnovni dokument koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificira, te daje precizne i jasne smjernice za provođenje mjera i razvoja projekata održivog razvoja, koji vode do efikasnijeg razvoja projekata na bazi obnovljivih izvora energije na nivou kantona", naglašeno je ovom prilikom.

Kako je istaknuto, glavni ciljevi izrade i provođenja akcionog plana su smanjenje troškova provođenjem mjera energetske efikasnosti i korištenjem obnovljivih izvora energije, upravljanjem potrošnjom, povećanje udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora - solarne elektrane, vjetroelektrane, te transformacija urbanih i neurbanih područja u ekološki održiva područja.

Akcioni plan se fokusira na dugoročne transformacije energetskih sistema unutar pojedinih administativnih jedinica u BPK, te daje mjerljive ciljeve za smanjenje potrošnje energije. Obaveze iz akcionog plana odnose se na cijelo područje BPK, kako javnog tako i privatnog sektora, a definiše mjere i aktivnosti u sektoru zgradarstva, saobraćaja i javne rasvjete, uključujući sektor industrije.

Radi se o veoma značajnom dokumentu koji bi, u svim segmentima, trebao biti usaglašen sa institucionalnim i zakonskim okvirima na lokalnom nivou, a kako bi se efikasno provodio, potrebno je uspostaviti organizacionu strukturu u koju će biti uključeni svi relevantni faktori od općinskih službi, javnih preduzeća i ustanova te  radnih grupa i tijela za nadzor i izvještavanje – naglašeno je na prezentaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti