Stanje nije zadovoljavajuće

OS BiH mijenjaju pravila da popune vojne redove

02.03.2023. 13:13 / Izvor: Akta.ba
VOJNI REDOVI

Sve očigledniji problemi s popunjavanjem redova u Oružanim snagama (OS) BiH natjerali su nadležne u resoru odbrane na zajedničkom nivou vlasti da promijene pravila pristupanja službi te pomjere starosnu granicu u nadi da će promijeniti stanje u kasarnama.

Sve očigledniji problemi s popunjavanjem redova u Oružanim snagama (OS) BiH natjerali su nadležne u resoru odbrane na zajedničkom nivou vlasti da promijene pravila pristupanja službi te pomjere starosnu granicu u nadi da će promijeniti stanje u kasarnama.

Vijeće ministara BiH je, naime, na posljednjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH, kojim predviđa lakši prijem u službu, jednostavnije upravljanje karijerom vojnih osoba, a stav je da će na taj način doprinijeti boljoj kadrovskoj popunjenosti.

Izmjene i dopune zakona su, kako je potvrđeno za Glas Srpske, fokusirane na redefiniranje pojma obuke za prijem, omogućavanje trajanja javnog oglasa za prijem vojnika tokom cijele godine, kao i na pomjeranje starosne granice vojnika i podoficira u postupku prijema u čin podoficira ili oficira do navršenih 40 godina života u trenutku potpisivanja ugovora.

"Cilj je osigurati veći interes mladih osoba za prijem u kategoriju vojnika iz civilstva, zbog mogućnosti duže karijere i napredovanja. Na ovaj način osigurao bi se kontinuitet operativne sposobnosti te pravovremeno i potpuno izvršenje misije OS u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, tim prije što im nedostaje 1.215 profesionalnih vojnih osoba, odnosno 222 oficira, 178 podoficira i 815 vojnika", otkriveno je u prijedlogu zakona koji je u posjedu Glasa Srpske.

U tom dokumentu je, između ostalog, navedeno da je u proteklom periodu obezbijeđeno više od 67 odsto personala u OS. U brojkama to znači da su 6.732 lica primljena u službu od 2008. do 2021. godine, a istovremeno je prestala služba za 6.774 vojna lica, od toga na lični zahtjev 1.763 prije zakonskog kraja službe.

Uz to, do 2025. godine očekuje se prekid službe kod 3.546 profesionalnih vojnih lica, među kojima su oficiri, podoficiri i vojnici.

"Evidentan je, u procesu prijema, očigledan pad interesovanja kandidata za službu u OS BiH prema postojećim zakonskim rješenjima. U 2012. godini broj prijavljenih kandidata na oglas za 300 vojničkih mjesta bio je 6.610, dok je 2021. godine za isti broj mjesta prijavljenih bilo 1.007 kandidata", navedeno je u tom dokumentu koji je potpisao sada već bivši ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

O kadrovskim "prazninama" u OS BiH nedavno je govorio i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, otkrivajući detalje iz izvještaja o radu za 2022. godinu, koji još nije razmatran u Parlamentu BiH. Tada je ocijenio da stanje nije zadovoljavajuće jer je, prije svega, očigledan odliv profesionalnih vojnih lica i manjak materijalno-tehničkih sredstava.

"Nedostaje ljudi, ne bih da otkrivam sve, ali u jednoj brigadi nedostaje 150 osoba. Sve je to povezano s odlivom, odlaskom profesionalnih vojnih lica iz službe", rekao je Šiljegović govoreći o podacima koje je dobio tokom prošlogodišnjih obilazaka lokacija na kojima su smještena vojna lica.

Iz resora odbrane su poručili da novi zakon neće dovesti do prekoračenja odobrenog broja osoba u sistemu odbrane, a to je 10.011, niti većih troškova.

Ministarstvo odbrane BiH će, kako je potvrđeno, izmjene i dopune Zakona o službi u OS dostaviti Parlamentu na razmatranje po skraćenoj proceduri usvajanja. Dokument bi trebalo da prečešlja i parlamentarna zajednička komisija za odbranu i bezbjednost nakon formiranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti