Vremenske (ne)prilike

Sadnice voća slabo tražene zbog cijene: Za trešnje i breskve treba izdvojiti 10 KM

03.03.2023. 08:05 / Izvor: Večernji List
povrce

Vremenske prilike za podizanje višegodišnjih nasada – vinograda, voćnjaka i maslinika u optimalnim rokovima naizgled nisu baš povoljne.

Vremenske prilike za podizanje višegodišnjih nasada – vinograda, voćnjaka i maslinika u optimalnim rokovima naizgled nisu baš povoljne, piše Večernji list BiH.

Na upit o toj temi agronom Slavko Korda, direktor tvrtke "Dominant" iz Gabela Polja, koja se bavi proizvodnjom tih vrsta sadnica, kaže:

Vremenske (ne)prilike

"Sadnja se razvukla. Imali smo jedno dugo kišno razdoblje pa kraće razdoblje lijepog vremena, međutim, mnogi nisu stigli u tom vremenu postići planirano. Sad treba čekati lijepo vrijeme i čim prije nastaviti posao. Problem je bio i prošle jeseni jer zbog lijepog vremena sadnice nismo mogli vaditi, a kada smo počeli, imali smo dugotrajno kišovito razdoblje. Nadam se da ovo sadašnje neće drugo trajati, pa da će vinogradari i voćari navrijeme, u optimalnim rokovima, realizirati planirano", kaže direktor Korda te na upit o potražnji za voćnim sadnicama konstatira:

"Osnovni problem je u cijeni koja je, recimo, bila bolja 2005., 2008. nego trenutačno, a gdje su svi inputi – i nafta, i radnici, i troškovi zaštitnih sredstava, gnojiva, to svi znamo. Cijene kompleksnog gnojiva otišle su u nebo. Tu je glavni problem, nema neke isplativosti u voću, u cijenama, prodaji, tako da ljudi s obzirom na sve veće i sve skuplje zaštite, pa nedostatak radne snage, odustaju od podizanja nasada, a ni država taj dio ne prati dovoljno", objašnjava direktor Korda te prelazi na lozu:

"Kod loze je linearno stanje, svake se godine posadi pedesetak hektara. Ja sam jedini proizvođač loznog sadnog materijala što se tiče Federacije BiH, ne znam da se time još netko bavi ovdje. Podizanje nasada vinograda na nekoj je standardnoj razini - pedesetak hektara, to je oko 200.000 cjepova. Uveze se i nešto iz Italije, Srbije itd., ali to je oko deset, dvadeset posto. Tako je već desetak godina. Cijepimo standardno 250.000 - 300.000 podloga, što znači da proizvedemo oko 150.000 - 200.000 sadnica".

Maslina u usponu

Od direktora Korde doznali smo i cijene sadnog materijala. Sadnice vinove loze su 2 - 2,20 KM plus PDV-e.

"Recimo, podloga na koju se kalemi vinova loza koju mi izvozimo Talijanima sada je oko 16,50 - 17 eurocenti, a prošle i pretprošle godine bila je 12. Ta cijena ide gore jer ide i sve drugo. Maslina, ovisi je li cijepljena na podlogu ili je ožiljena na vlastitom korijenu, je od 10 pa do 25 KM. Ožiljene na vlastitom korijenu su 10 - 12 KM, a ove što su cijepljene na podlogu, sijanac ili maslina oblica, već su skuplje - od 13 do 15 KM pa naviše ako su starije. Sadnice voća, trešanja, bresaka… dosegnule su 10 KM po komadu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti