Informisao Hrvatsku

Košarac: BiH će učestvovati u procjeni uticaja na životnu sredinu na Trgovskoj gori

03.03.2023. 11:38 / Izvor: Akta.ba
trgovska gora

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac danas je zvanično obavijestio Hrvatsku da će BiH učestvovati u postupku procjene uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac danas je zvanično obavijestio Hrvatsku da će BiH učestvovati u postupku procjene uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Košarac je odgovorio na dopis Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, u kojem su nadležne institucije BiH obaviještene da hrvatska strana provodi postupak određivanja sadržaja studije o uticaju na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"U zvaničnom dopisu koji sam uputio Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, jasno sam naveo da BiH namjerava da učestvuje u postupku procjene uticaja na životnu sredinu, te da ćemo, poštujući rokove, hrvatskoj strani dostaviti naše zahtjeve, primjedbe i ključna pitanja, koja bi trebalo da budu razmotrena u studiji o uticaju na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori", poručio je ministar Košarac.

On je dodao da se, u skladu sa procedurama, obratio i Ministarstvu vanjskih poslova BiH da i ono putem diplomatsko-konzularne mreže dostavi zvanični odgovor BiH hrvatskoj strani.

"Nakon što smo pravovremeno učinili prvi potrebni korak, sada insistiram na maksimalnom angažmanu i tražim od Ekspertskog i Pravnog tima da, poštujući definisani rok, dostave adekvatno pripremljene zahtjeve, primjedbe i pitanja koja ćemo uputiti hrvatskoj strani", naglasio je ministar Košarac.

On je dodao da će članovi Ekspertskog i Pravnog tima za Trgovsku goru naredne sedmice boraviti u Novom Gradu.

Košarac je također najavio da će naredne sedmice obaviti razgovor sa nadležnim institucijama iz Federacije BiH, nakon što je ranije obavio konsultacije sa institucijama Republike Srpske.

"Očekujem da ćemo kroz dogovor i angažman resornih entitetskih institucija u narednih deset dana krenuti sa istraživanjem terena na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH. Naš prioritet je da sačuvamo zdravlje našeg stanovništva i životnu sredinu. Nećemo odustati od aktivnosti na sprječavanju namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori gradi sporno odlagalište", zaključio je Košarac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti