Pomoć Vlade KS

Kada će nezaposlenima u Kantonu Sarajevo biti uplaćena novčana pomoć od po 100 KM

03.03.2023. 14:25 / Izvor: Faktor
novčana naknada

Nezaposlene osobe koje su na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo devet i više godina, kao i demobilisani borci mlađi od 57 godina koji primaju egzistencijalnu novčanu naknadu.

Nezaposlene osobe koje su na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo devet i više godina, kao i demobilisani borci mlađi od 57 godina koji primaju egzistencijalnu novčanu naknadu, još danas mogu predati transakcije račune u svojim biroima, a kako bi dobili jednokratnu novčanu pomoć Vlade Kantona Sarajevo od po 100 KM.

Pomoć svima koji ispunjavaju uvjete, kako nam je kazala Sanela Karović, šefica Biroa Stari Grad, bit će uplaćena najkasnije do 10. marta.

"Danas je posljednji dan za predaju transakcijskih računa nezaposlenih. Prema uputama koje smo mi dobili jednokratna novčana pomoć će biti uplaćena na transakcijske račune nezaposlenih do 10. marta. Znamo da je ovo informacija koja itekako zanima nezaposlene osobe", kazala nam je Karović.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Program mjera u cilju zaštite najugroženijih kategorija u Kantonu Sarajevo uslijed povećanja troškova života, kojim je predvidjela jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 KM, osobama koje su imale status nezaposlene osobe kod Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo na dan 31.12.2022. godine.

Pravo na pomoć imale su dugoročno nezaposlene osobe koje se nalaze na osnovnoj evidenciji nezaposlenih osoba kod Službe devet godina i duže od devet godina u kontinuitetu.

Pravo su imali demobilisani borci koji u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine primaju novčanu egzistencijalnu naknadu i koji su najmanje godinu dana u kontinuitetu na evidenciji nezaposlenih kod Službe, te imaju do 57 godina života.

Ukoliko osobe pripadaju objema kategorijama, jednokratna novčana pomoć bit će isplaćena samo po jednom osnovu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti