Isplata februarske naknade

Egzistencijalna naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina

05.03.2023. 10:23 / Izvor: Akta.ba
naknade

U četvrtak počinje isplata februarske egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina.

"Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je uputilo naloge za plaćanje februarskih mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, a koje se obračunavaju centralizirano, uz uplate direktno prema bankama", informisao je resorni ministar Omer Osmanović populaciju koju predstavlja, a prije svega one koji ostvaruju ova prava.

Između ostalih, radi se o pravu na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80%, to jeste na dječiji dodatak, za koje se isplata očekuje od ponedjeljka, 6. marta 2023. godine, uz napomenu da se naknada od septembra 2022. godine isplaćuje u iznosu od 93,85 KM po djetetu.

Prema podacima resornog ministarstva u obračun je uključeno 977 lica, i to za 1.482 djece.

"Dat je nalog i za realizaciju prava i isplatu mjesečnog novčanog primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica, nosioce 'Partizanske spomenice 1941' i djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa", kazao je između ostalog ministar Osmanović.

Dodao je i kako se isplata ove nakade očekuje da počne u utorak, 7. marta 2023. godine, kao i da je u obračun uključeno 745 lica.

Isplata naknada po osnovu prava na personalnu asistenciju za ratne vojne invalide - paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica očekuje se od srijede, 8. marta 2023. godine.

U obračun za ovo pravo uključena su 154 lica.

"Februarska egzistencijalna naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina započet će od četvrtka, 9. marta ove godine", najavio je Osmanović, te dodao da je u obračun po osnovu ostvarivanja ovog prava uključen najveći broj lica, i to njih 2.943. 

A iz Ministarstva su podsjetili i da je od početka decembra 2022. godine bivša Sberbank-a, odnosno "ASA banka Naša i snažna" u potpunosti integrisana u ASA banku dd, kao i da svi korisnici koji su imali račune u prethodnim bankama, koji počinju s brojevima 140, morali u svoju općinsku službu donijeti nove račune koji počinju s brojevima 134.

Istakli su i kako banka može uplate usmjerene na stare račune "odbiti", pa u tom slučaju korisnik neće dobiti naknadu bez dostavljanja novog važećeg broja računa i prije narednog obračuna.

Također su podsjetili i da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak zbog zaposlenja, ostvarivanja prava na penziju i slično, kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

"Obaveza prijavljivanja izmjena je utvrđena rješenjem kojim je pravo priznato. U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti", ponovili su iz Ministarstva.

Naglasili su i kako pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine u iznosu od 174,03 KM, pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, među kojima su porodična i lična invalidnina i druge naknade.

Ministar Osmanović je i, ovom prilikom, pozvao korisnike koji utvrde grešku u isplati, kao što su netačan/nepripadajući iznos, isplatu samo tekućeg mjeseca bez ostvarenog prava na retroaktivni iznos i drugo da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Iz Ministarstva su podsjetili i da se navedena prava ostvaruju putem općina kojima su korisnici dužni prijaviti sve promjene koje utiču na pravo i na njegovu realizaciju.

"Svi korisnici koji promijene/zatvore račun trebaju o istom blagovremeno obavijestiti nadležnu općinsku službu, kako bi im sredstva mogla biti ispravno uplaćena, a podsjećamo da račun mora biti jedinstven za jednog korisnika i isti za sve 'boračke' naknade koje korisnik prima, npr. lična i porodična invalidnina i  kantonalno mjesečno primanje", poručili su iz resornog ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti