Plin iz Hrvatske

Južna interkonekcija: Namjerava li novoosnovano poduzeće iz projekta izbaciti BH Gas?

06.03.2023. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Plinovod Južna interkonekcija

Da ne bi bile zavisne od od ruskog gasa, brojne evropske zemlje užurbano rade na projektima izgradnje gasovoda.

Da ne bi bile zavisne od od ruskog gasa, brojne evropske zemlje užurbano rade na projektima izgradnje gasovoda. U tu se trku uključila i Bosna i Hercegovina preko Južne  interkonekcije. Riječ je o projektu kojim bi preko Hrvatske gas uvozilo novoosnovano preduzeće iz Zapadno-hercegovačkog kanona (ZHK). 

U rujnu prošle godine Skupština Zapadno-hercegovačkog kantona donijela je odluku o osnivanju Javnog poduzeća “Plinovod Južna interkonekcija”. Prema najavama, to bi poduzeće preuzimalo plin iz Hrvatske te ga distribuiralo prvenstveno na području ovog kantona, a kasnije, moguće, i na ostatak Bosne i Hercegovine. S druge strane, bivši direktor BH-Gasa, kompanije koja je bila nositelj ovog međunarodnog projekta, navodi kako se iz ugovora koji u Vijeću ministara postoji već pet godina, želi izbaciti upravo BH-Gas.

“Želja je bila da preko južne plinske interkonekcije kupujemo gas koji nije samo ruski i sada je to još više poželjno, obzirom na sva dešavanja po pitanju ruskog gasa i odustajanja Evrope od ruskog gasa, međutim, ovdje se sada ide pogrešnim konceptom, odnosno želi se da se sa hrvatskom kompanijom, koja je tek formirana, faktički uđe u segment transporta plina upravo onoga koji je po federalnim propisima u nadležnosti BH-Gasa", kaže stručnjak za energetiku i bivši direktor BH-Gasa  Almir Bečarević.

“Smatram da ova odluka o osnivanju ovog poduzeća nije nož u leđa, kao što neki stručnjaci u Bosni i Hercegovini smatraju, nego naprotiv suprotno. Ovo će pozitivno utjecati na strateški projekat plinovoda Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, pogotovo danas kad smo u energetskoj krizi gdje se ona odražava kroz sigurnu distribuciju plina", smatra ministar pravosuđa i uprave ZHK Kristijan Zovko.

A iz Vlade Hrvatske optimistično najavljuju povezivanje plinovoda sa Bosnom i Hercegovinom. Kažu, njihov LNG terminal na otoku Krku pokazao se u trenutačnoj krizi veoma uspješnim. Plin bi se mogao plinovodom distribuirati i u našoj zemlji.
 
“Zašto smo se odlučili udvostručiti kapacitete? Pa upravo da bi bilo tu na dispoziciji našim susjedima, zemljama u našem okruženju... i da u Hrvatskoj napravimo trasu do granice sa Bosnom i Hercegovinom. To je nešto što imamo u našim planovima, da se i u ovom dijelu sa strane Bosne i Hercegovine napravi plinifikacija i, prema tome, da se LNG iz Hrvatske, plinom koji bude dolazio preko LNG-a, može opskrbljivati i Bosna i Hercegovina", navodi ministar privrede i održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović.

Sve se glasnije govori o velikom značaju osiguranja neovisnosti o ruskom plinu, što bi se realizacijom ovog prijekta ostvarilo i za našu zemlju. U slučaju da se i ovo pitanje ne ispolitizira, benefite bi trebali osjetiti svi građani Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti