AKCIONI PLAN

Reforma javne uprave Brčko distrikta: Najveći napredak postignut u javnim financijama

06.03.2023. 12:24 / Izvor: Fena
BRČKO

Najveći napredak postignut je u oblasti "Javnih financija" gdje je postotak ispunjenosti stopostotan, dok se druge aktivnosti po fazama djelomično provode.

Od 134 aktivnosti koje se trebaju provesti Akcionim planom reforme javne uprave u Brčko distriktu do sada je provedeno 19, a djelomično još devet aktivnosti, doznaje Fena od Davora Šolaje, koordinatora za reformu javne uprave Brčko distrikta.

Po njegovim riječima, najveći napredak postignut je u oblasti "Javnih financija" gdje je postotak ispunjenosti stopostotan, dok se druge aktivnosti po fazama djelomično provode.

"Reforma javne uprave jedan je od ključnih prioriteta procesa pristupanja, a javna uprava sposobna za usvajanje i provedbu pravne stečevine Europske unije jedan od najvažnijih preduvjeta za članstvo u Uniji. Jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvo u EU ističe da je potrebno 'završiti neophodne korake u reformi javne uprave s ciljem unapređenja sveukupnog funkcioniranja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizirane državne službe i koordiniranim pristupom u kreiranju politika u cijeloj državi'", pojasnio je Šolaja.

Dodao je kako je mali napredak primjetan i kod upotrebe okvira za procjenu utjecaja propisa te testiranju praksi konsultacija među ministarstvima na entitetskoj i državnoj razini.

Dalje navodi kako cijene koje se odnose na dosljedno poštovanje pravila javnih konsultacija i povećanje njihovog kvaliteta i dalje ostaju niske, objašnjavajući pritom usuglašeni izvještaj o implementaciji Akcionog plana strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH za period 2018-2027. godine.

"U oblasti "Državna služba i upravljanje ljudskim potencijalima", pravni okvir koji omogućava zapošljavanje u državnu službu na osnovu meritornosti još nije zadovoljavajući, a podaci o provođenju politike upravljanja ljudskim potencijalima ne postoje, iako značajan broj institucija u BiH ima uspostavljenju funkciju upravljanja ljudskim potencijalima", kaže Šolaja.

Rekao je i da je praksa provođenja procedura zapošljavanja unaprijeđena, prije svega uvođenjem elektronskih prijava na natječaj.

Na kraju je zaključio kako je proces reforme javne uprave spor i dugotrajan te da je jedan od ključnih prioriteta procesa pristupanja BiH za članstvo u Europskoj uniji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti