Utvrđen program rada

Vlada Tuzlanskog kantona najavila na čemu će raditi u tekućoj godini

07.03.2023. 11:24 / Izvor: Akta.ba
vlada tk

Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila program svog rada u tekućoj godini.

Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila program svog rada u tekućoj godini.

Ono što se može izdvojiti jeste planirana implementacija sistemskog i regulatornog okvira za borbu protiv korupcije, čime će Vlada Tuzlanskog kantona jasno pokazati da za borbu protiv korupcije postoji njena čvrsta politička opredijeljenost.

"Izgradnja i proširenje kapaciteta javnih predškolskih ustanova, poboljšanje kvaliteta osnovnog srednjeg i visokog obrazovanja, digitalizacija i informatizacija osnovnog i srednjeg obrazovanja, unapređenje naučno-istraživačkog rada i sistema obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja, te provođenje poslova saobraćajne edukacije, osnovne su smjernice rada u oblasti obrazovanja i nauke", saopšteno je iz ureda Vlade.

U fokusu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice bit će izrada planske dokumentacije i informacionih sistema za efikasno korištenje prostora i za zaštitu okoliša, uspostava funkcionalnog sistema upravljanja otpadom, proširenje postojećeg sistema monitoringa zraka, te poticanje korištenja obnovljivih izvora energije i mjera energijske efikasnosti u javnim objektima, te unapređenje energijske efikasnosti stambenog i saobraćajnog sektora.

"U oblasti turizma Ministarstvo planira inovirati postojeće i razviti nove atraktivne sadržaje turističke ponude sa posebnim akcentom na razvoj smještajnih kapaciteta i turističke infrastrukture, te potaknuti investicije u turizmu. Također, planirane su i aktivnosti na izgradnji saobraćajne infrastrukture na području Tuzlanskog kantona, kao i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta i unapređenja rada preduzeća u oblasti saobraćaja", naveli su.

Uz navedeno plan je i nastaviti sa osiguranjem robnih rezervi na području Tuzlanskog kantona u pogledu njihovog obima i strukture.

U oblasti poljoprivrede Vlada planira nastaviti trendove pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u oblasti biljne i animalne proizvodnje.

"Također, planirana je i izgradnja nove i modernizacija postojeće vodne infrastrukture, pružanje podrške razvoju veterinarstva i uspostavljanju ekološki prihvatljivog i održivog upravljanja šumama i šumskim zemljištem. Jačanje materijalno-tehničkih i ljudskih kapaciteta zdravstvenih ustanova, te nastavak informatizacije i digitalizacije sistema zdravstvene zaštite glavne su odlike planiranih aktivnosti u oblasti zdravstva. Također i u drugim oblastima Vlada je predvidjela nastavak postojećih programa uz njihovo djelimično inoviranje i prilagodbu potrebama njihovih korisnika", saopšteno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti