GODIŠNJA PRESS KONFERENCIJA

BH Telecom povećao prihode za 40 miliona KM, najavljeno uvođenje brojnih inovacija

07.03.2023. 13:24 / Izvor: Akta.ba
bh telecom

BH Telecom je u proteklom periodu redefinisao svoju viziju i misiju kao i strateške ciljeve, te su u najvećem fokusu korisnici usluga, rekao je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecom.

BH Telecom je u proteklom periodu redefinisao svoju viziju i misiju kao i strateške ciljeve, te su u najvećem fokusu korisnici usluga, rekao je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma na godišnjoj press konferenciji. Konferencija je organizovana povodom uspješnog završetka prethodnog poslovnog perioda, s ciljem predstavljanja najznačajnijih poslovnih aktivnosti i ostvarenih uspješnih rezultata poslovanja BH Telecoma, kao najvećeg telekom operatora u Bosni i Hercegovini. 

Javnosti su prezentovane najznačajnije usluge i aktivnosti u 2022. godini, kao i smjernice za Trogodišnji plan poslovanja BH Telecoma.

"Kompanija BH Telecom je povećala poslovne prihode u 2022 godini za gotovo 40 miliona KM u odnosu na 2021. godinu i u odnosu na planirani veći je za 17,7 miliona KM. Bruto dobit BH Telecoma u 2022. godini iznosi 61,1 milion KM i veća je za 7,7 miliona KM ili za 14 posto u odnosu na prethodnu godinu",  istakao je Kahriman.

Ebitda je veća u odnosu na planiranu za 8,3 miliona KM ili 5,4 posto, dok je ukupan broj korisnika povećan za 20,5 hiljada.

Prihodi mobillnih korisnika ostvareni su u iznosu od 193,7 miliona i veći su 5,6 miliona KM. Prihodi Moje TV iznose 108,8 miliona KM i veći su za 9,6 miliona KM, dok su prihodi od prodaje robe veći su 12,6 miliona i iznose 52,3 miliona KM.

Foto Fena: Godišnja press konferencija 

Ključne uštede u odnosu na plan koje su ostvarene u toku 2022. godine su u segmentu troškove nabavke sadržaja i niži su za 17 posto, dok su troškovi usluga održavanja niži su za 2,3 miliona tj. 10 posto. Ostali nematerijalni troškovi niži za 1,1 milion KM, a troškovi reklame niži su 0,9 posto od planiranih.

SMANJENJE BROJA ZAPOSLENIH 

Kada je u pitanju broj zaposlenih, smjernice kompanije su da planiraju smanjenje ukupnog broja zaposlenih u odnosu na plan koji je 3171 zaposlenih. Tako je 2022. godina završena sa 3073 zaposlena.

Ukupna investiciona ulaganja u prošloj godini su 90,3 miliona KM i veća su za 15 miliona KM.

"Tu izdvajamo ulaganja u fiksnu mrežu, modernizaciju povećanja kapaciteta pristupne fiksne mreže, migraciju govornog servisa na IPT mrežu, planiraju se i grade optičke mreže", kazao je Kahriman, dodajući da se obnovlja i transportna mreža za podršku većem saobraćaju budućoj 5G mreži.

Dodao je još ulaganja u mobilnu mrežu u okviru čega je izgrađeno 68 novih baznih stanica, te nadograđeno 185 LTE lokacija.

Pored toga, završena je investiciono-tehnička dokumentacija za uvođenje 5G tehnologije, završena modernizacija IPTV platforme, cloud infrastruktura za korisnike, ulaganja u vlastitu produkciju za potrebe Moje TV, te osnovana kompanija Metropoly Media kao content provider u stopostotnom vlasništvu kompanije BH Telecom.

Profitna marža u 2022. godini iznosila je  11,98 posto. Stopa ekonomičnosti je 118,48 posto, produktivnost 3,88 posto. Tržišna kapitalizacija kompanije BH Telecom iznosi 841,4 miliona KM, dok je stopa zaduženosti 12,89 posto.

Kompanija je prošle godine uplatila poreza i doprinosa u iznosu 106 miliona KM, te dividendu u iznosu od 35 miliona KM.  Po osnovu poreza i doprinosa izdvojenih za plaće zaposlenih, PDV-a, dividende i poreza na dobit BH Telecom je u periodu od 2012. do 2022. godine uplatio ukupno 2,7 milijardi KM.​

KLJUČNE INOVACIJE

U toku prošle godine smo već komercijalizirali neka smart rješenja, pametni parking, solarni izvori energije, električne punionice. 

"Spremni smo da u narednim danima puštamo voice over VoLTE tehnologiju koju BH Telecom prvi pušta prijenos govora putem 4G mreže. Radi se o HD zvuku, mnogo bržoj uspostavi poziva i mnogo boljem kvalitetu usluge što će uticati na korisničko iskustvo svih naših korisnika", poručio je Kahriman.  

bh telecom

Od planova u 2023. Kahriman je izdvojio ugovaranje 5G mreže, novu OTT platformu, širenje optičke i RAN mreže, izgradnja fotonaponskih sistema za napajanje baznih stanica i drugo.

"Pripremili smo master plan i strateške dokumente, te ćemo pokrenuti postupak nabavke ugovaranja pripreme za 5G tehnologiju koja podrazumijeva sve elemente", kazao je on.

U pripremi je i kapitalni projekat za koji će također biti pokrenuti postupak nabavke za izgradnju jedinstvenog modularnog Data Centra, prvog tog tipa u Bosni i Hercegovini. 

Zaključio je da po okončanu trogodišnjeg plana poslovanja, BH Telecom planira da ukupne prihode završi sa preko 575 miliona KM i sa dobiti koja će biti blizu 90 miliona KM.

Konferencij je prisustvovao i premijer FBiH Fadil Novalić koji je naveo da je BH Telecom, kao lider na telekomunikacijskom tržištu, osigurao vrlo kvalitetnu uslugu korisnicima dobrim upravljanjem i uvođenjem novih tehnologija.

"BH Telecom dokazuje da javna preduzeća mogu ostati na liderskoj poziciji i biti među najprofitabilnijim i najomiljenijim za svoje korisnike", poručio je.

Prisutnima se obratio i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić koji je istakao sve napore koje BH Telecom ulaže na kreiranju i razvoju digitalnih servisa i širenju portfolia digitalnih usluga za građane, privredne subjekte i bh. institucije, kao lider u procesima digitalne transformacije u BiH.

"Poznato je da bi digitalna transformacija mogla ponuditi rješenja i široku lepezu mogućnosti za nova radna mjesta, usavršavanje obrazovanja, uštede, poticaj konkurentnosti, inovacija itd. U narednom periodu očekujemo dobru saradnju svih kompanija i institucija koje se bave digitalnom transformacijom, jer je to najbolji način da se podijele dobra iskustva i prakse", kazao je.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti