BizVenture šampionat

Kreativne studentice preduzetnički potencijal BiH: Od maštanja do ozbiljnih projekata

09.03.2023. 11:41 / Izvor: Akta.ba
bizz venture

Kreativne djevojke koje su sa svojim biznis idejama osvojile tri pobjednička mjesta na BizVenture šampionatu pokazale su da mogu biti veliki preduzetnički potencijal Bosne i Hercegovine.

Kreativne djevojke koje su sa svojim biznis idejama osvojile tri pobjednička mjesta na BizVenture šampionatu pokazale su da mogu biti veliki preduzetnički potencijal Bosne i Hercegovine. Učešćem u studentskom takmičenju u preduzetništvu su dobile priliku da maštanje o svojim poslovnim idejama pretvore u ozbiljne preduzetne projekte i biznis planove.

"Sve je krenulo od ideje koja mi se vrtila u mislima", istim riječima su započele svoju priču pobjednice BizVenture šampionata Marija Stojaković, Nirvana Mahovac i Selma Fočo. Nisu ni slutile da će ih zabavna simulacijska BizVenture igrica dovesti do kreiranja ozbiljnog poslovnog plana za unapređenje i razvoj njihovih biznis ideja. Osvojivši prva tri mjesta na BizVenture šampionatu one su pokazale spremnost da zaplove u svijet biznisa.

Preduzetnost uz okolišnu osviještenost

Poziv za sudjelovanje u BizVenture šampionatu za Mariju Stojaković, studenticu na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, je došao u pravo vrijeme. Uvidjela je priliku da do detalja osmisli svoju neobičnu biznis ideju o kojoj je mjesecima razmišljala.

"Zamislite prvu proizvodnju lanolina u Bosni i Hercegovini. Lanolin bi bio izdvojen iz domaće, netretirane, potpuno prirodne vune ovce pramenke koja je autentična za našu zemlju, a kao takav bio bi eko proizvod koji se zbog svojih korisnih karakteristika široko primjenjuje u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji", pojasnila je Stojaković svoju ideju koja je dovela do pobjede na šampionatu.

marija stojaković

Marija Stojaković

Stojaković ističe da bi proizvodnja lanolina pomogla ljudima u zdravstvenom, estetskom i ekonomskom pogledu, ali bi i zaustavila bacanje i paljenje vune u Bosni i Hercegovini.

“Lanolin se dobija iz otpadne vode u procesu pranja vune, tako da otpad postaje sirovina od koje se dobija kvalitetan proizvod, a sam proces izdvajanja lanolina je veoma jednostavan i ekonomičan", pojasnila je Stojaković.

Iako je sve krenulo od simulacijske igre koja joj je pomogla da kreira svoju ideju, mlada Banjalučanka priznaje da se kroz rad s mentorima prvi put upoznala sa  potencijalnim izazovima u preduzetništvu kada je u pitanju put ideje do realizacije.

Inspiracija od malih porodičnih biznisa

BizVenture šampionat u zemlji je održan po drugi put u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP),  a u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” (EGG) kojeg finansira Vlada Kraljevine Norveške, u saradnji sa Univerzitetom u Banjoj Luci i Univerzitetom u Sarajevu.

BizVenture šampionat je trajao od 11. novembra prošle godine do 3. februara ove godine kada je održan završni događaj u Sarajevu. Tri djevojke koje su osvojile prva tri mjesta će dobiti mentorsku podršku od univerziteta u Sarajevu i Banjoj Luci za dalji razvoj i unapređenje ideja. 

Cilj šampionata je omogućiti studentima da igranjem simulacijske igre steknu nova znanja iz osnova preduzetništva, testiraju svoju biznis ideju u virtuelnom svijetu, te da se zabave. BizVenture je simulacijska preduzetnička igra razvijena kroz IT Girls inicijativu koju realizuju UNDP, UNICEF i UNWomen, a čiji razvoj je finansirala Švedska.

Nakon što je prisustvovala prezentaciji o BizVenture šampionatu na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, 21-godišnja Selma Fočo kaže da se u njoj probudila želja da se okuša u virtuelnoj igrici i iskoristi priliku za rad na biznis modelu kanvas. Njena ideja je inspirisana malim domaćim biznisima koji se bave proizvodnjom prirodne kozmetike bez štetnih hemijskih spojeva.

selma fočo

Selma Fočo

"Glavni motiv jeste da proširimo tržište ovih proizvoda u cilju zaštite zdravlja kože i organizma. Želim podržati domaće proizvođače i uzgajivače biljaka koje su potrebne za pravljenje prirodne kozmetike. Time bih nastojala potaknuti i studente da se uključe u ovaj proces i na taj način steknu radne navike i iskustvo", predstavila je Fočo svoju ideju koja je izazvala pozitivne komentare stručnog žirija. 

Preduzetničko razmišljanje

Zahvaljujući korisnoj biznis ideji među najuspješnijim djevojkama na BizVenture šampionatu se našla i Nirvana Mahovac, studentica treće godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Njena ideja se zasniva na transformaciji poslovne kulture kompanija iz hijerarhijskih, zatvorenih i neangažiranih u inkluzivne, zdrave i transparentne. 

"To bi zapravo bila konsultantska kompanija koja će kroz rad sa klijentima nastojati da kreira zdravo poslovno okruženje u kojem se uposlenici osjećaju prihvaćeno, cijenjeno i imaju jednake prilike za napredovanje i usavršavanje. O ovoj biznis ideji sam zaista duži period razmišljala, ali često sam odlagala pisanje biznis plana. Sve do BizVenture šampionata nisam uspjela pronaći vrijeme da se posvetim daljnjem razvijanju ideje", kazala je Mahovac.

nirvana

Nirvana Mahovac

Sve tri pobjednice ističu da su uz BizVenture mentore naučile osnove vođenja biznisa i spoznale izazove donošenja poslovnih odluka.

"Razmišljajući na preduzetnički način i radeći na mikro nivou možemo razviti zadovoljnu zajednicu i bolju privredu", poručuju one.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti