Stekli uslove

Sindikat SIPA-e zahtijeva usvajanje osnovice za obračun plata i prijedloga nacrta budžeta

09.03.2023. 12:36 / Izvor: Akta.ba
SIPA

Sindikat SIPA-e zahtijeva usvajanje osnovice za obračun plata i prijedloga nacrta budžeta institucija BiH za 2023.

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uputio je, putem maila na adresu predsjedavajuće i ministara u Vijeću ministara BiH, zahtjev za hitno usvajanje osnovice za obračun plate u 2023. godini i prijedloga nacrta budžeta institucija za 2023. godinu.

"Obzirom da je usvojen Dokument okvirnog proračuna za period 2023 - 2025., čime su se stekli uslovi za usvajanje budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, a da još nije usvojena odluka o osnovici za obračun plate za sve uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine, u svojstvu reprezentativnog sindikata u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu tražimo hitno usvajanje prijedloga odluke o visini osnovice u iznosu od 630 KM za obračun plate uposlenim u institucijama BiH u 2023. godini",naglašeno je. 

Kako navode iz Sindikata SIPA-e, tokom 2022. godine obračun plate za uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine je, nakon 12 godina, vraćen na iznos od 535 KM koji se primjenjivao 2009. godine tako da bi usvajanje osnovice u iznosu od 630 KM predstavljalo prvo povećanje plate uposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine, dok su istovremeno u proteklih 13 godina, plate uposlenih u organima vlasti na nižim nivoima u međuvremenu porasle i do 100 posto.

"Dugogodišnje ignorisanje uposlenih na nivou Bosne i Hercegovine sve nas je, zbog inflacije i stalnih poskupljenja, dovelo do teške materijalne situacije zbog čega smo suočeni sa svakodnevnim odlascima uposlenih čime gubimo već formirane i iskusne kadrove, dugogodišnje istražitelje", policijske službenike što predstavlja dodatni trošak obzirom da je neophodno osigurati sredstva za školovanje i obučavanje novih policijskih službenika - smatraju iz tog sindikata.   

Sindikat SIPA-e informiran je da, kako navode, ništa bolja situacija nije ni u drugim policijskim agencijama na nivou Bosne i Hercegovine kojima nedostaje veliki broj kadrova, kao ni u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine koje su dovedene u situaciju da, zbog nezainteresovanosti koja je uzrokovana niskim primanjima, nije moguće popuniti upražnjena radna mjesta.

"Zahtjev za usvajanje osnovice za obračun plate u iznosu od 630 KM smatramo opravdanim obzirom da isti predstavlja povećanje od 17,75 posto što je za 1 posto više u odnosu na prošlogodišnju inflaciju u Bosni i Hercegovini što uposlene u institucijama Bosne i Hercegovine opet dovodi u jako tešku materijalnoi-finansijsku situaciju jer se povećanje gubi u svakodnevnim poskupljenjima.

S tim u vezi, imajući u vidu sve navedeno, tražimo da što hitnije usvojite prijedlog nacrta budžeta za 2023, godinu i uputite u dalju proceduru, po hitnoj proceduri, sa predloženom osnovicom za obračun plate u iznosu od 630 KM", poručili su iz Sindikata.  

Sindikat SIPA-e također poziva Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku izmijeni Odluku o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine na naknadu za službeno putovanje, u pogledu iznosa dnevnice sa trenutnih 25 na 60 KM te eventualnog različitog definisanja „službenog putovanja“ i „operativnog rada“ policijskih službenika.

"Isto tako, imajući u vidu pozive za održavanje sastanka upućene od Saveza sindikata policijskih organa BiH, Sindikata UIO BiH i Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, nadamo se da će uskoro započeti dijalog sa ciljem zaključivanja kolektivnog ugovora", saopćeno je iz Sindikata SIPA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti