VTK BiH i HGK forum

Hitno tražiti osposobljavanje dodatnih graničnih prijelaza s kontrolama za sve vrste roba

09.03.2023. 13:40 / Izvor: Akta.ba
forum vtk

Hitno tražiti osposobljavanje dodatnih graničnih prijelaza s kontrolama za sve vrste roba.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organizirala je gospodarsko-dijaloški forum o temi "Efekti ulaska Republike Hrvatske u Schengen iz ugla ekonomske suradnje HR/EU – BiH" s ciljem pružanja pomoći i podrške bh. gospodarstvenicima u prilagođavanju novonastalim uvjetima poslovanja uzrokovanim ulaskom Republike Hrvatske u Schengen. 

Zaključeno je da je potrebno hitno osposobljavanje graničnog prijelaza Svilaj, po mogućnosti i Izačić, s kontrolama za sve vrste roba, produženje radnog vremena fitosanitarne inspekcije Republike Hrvatske u toku sezone, produžiti boravak vozača duže od 90 dana u Schengen zoni, ubrzati uvođenje elektronskog potpisa i drugo. Zaključci će biti upućeni nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kao i relevantnim institucijama u Republici Hrvatskoj.

Dopredsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković kazao je da analiza podataka s 15 graničnih prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba, jasno pokazuje da postojeća rješenja zahtjevaju hitna redefiniranja i odgovorniji pristup ovom, sve većem problemu. 

"Potrebno je, bez odlaganja, u suradnji s nadležnim organima Republike Hrvatske, te organima i tijelima Europske unije, prije nego što zaživi sustav ETIAS, izvršiti određene izmjene. Hitno moraju biti riješena pitanja BIP-ova i boravka vozača. Sada su dva prijelaza, a mi insistiramo da dobijemo barem još jedan, treći. Istovremeno, dopušteni boravak vozača u Schengen zoni je je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana, kao i svakog građanina BiH.  Komora je  uputila inicijativu da se profesionalni vozači izuzmu od ovog ograničenja i da imaju status koji u Schengen prostoru imaju mašinovođe, pilotsko osoblje, brodari i sl", istakao je  je Vuković.

Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević izrazio je zadovoljstvo zbog porasta vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje, jer je zabilježen porast i u izvozu i u uvozu za više od pedeset posto. "Zato je važno osigurati nesmetani i brzi prelazak granice pri čemu je neophodna suradnja svih relevantnih gospodarskih institucija, posebno gospodarskih komora, za informiranje tvrtki i posredovanje prema relevantnim institucijama nadležnim za granične prijelaze", rekao je Kovačević. 

VTK/STK BiH je još u srpnju 2022. godine pokrenula rješavanje problema dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom te podnijela inicijativu za otvaranje barem još jednog BIP-a i produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni, kao i produženja mogućnosti boravka profesionalnih vozača u Schengen prostoru. 

Na forumu u Sarajevu sudjelovali su predstavnici carine, granične policije, državnog inspektorata u okviru kojeg djeluju veterinarske i fito-sanitarne službe te predstavnici kompanija i instuitucija u Bosni i Hercegovini. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti