Privreda u raljama politike

Najavljeni protesti ukoliko ne dođe do izmjena Zakona i povećanja plata radnicima

09.03.2023. 14:23 / Izvor: Akta.ba
upfbih

Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Savez samostalnih sindikata BiH su danas održali press konferenciju na kojoj su još jednom pozvali Parlament FBiH da razmatra povećanje plata do 400 KM u realnom sektoru.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Savez samostalnih sindikata BiH su danas održali press konferenciju na kojoj su još jednom pozvali Parlament FBiH da razmatra povećanje plata do 400 KM u realnom sektoru.

Osudili su odluku rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o neuvrštavanju na dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazane za 15. mart/ožujak 2023. godine Prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedloga Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH.

"Zaista je privreda, a pogotovo privatni sektor u raljama politike. Nikako da se isčupamo i napravimo taj ambijent da politika daje vjetar u leđa, a ne da nam odmaže. Sa predstavnicima sindikata su predložena dva benigna i lagana zakona koji nemaju štete po budžete, a mogli bi zaista napraviti razliku u povećanju plata u realnom sektoru na način da što više novca ide radniku, a jedan manji dio državi", kazao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Ovim zakonima je predviđeno da 11 posto ide državi, a 89 posto prema radniku, za razliku od onog što danas imamo.

On je naglasio da su vrlo iznenađeni da se zakon nije našao na narednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je zakazana za 15. mart.

"Ako to sad ode u april gubimo vrijeme, a već smo izgubili dva mjeseca. Zaista ne vidimo niti jedan opravdan razlog da zakoni ne idu u proceduru posebno jer smo imali razgovore sa svim parlamentarnim strankama i koje čine neku koaliconu većinu trenutno i sa onima koji ne, i oni su svi dali jednoglasnu podršku, a to je ipak izostavljeno sa dnevnog reda", podsjetio je.

upfbih

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća data je podrška za oba prijedloga zakona, a poslije toga je Vlada FBiH dala negativan stav o predloženom zakonodavnom rješenju.

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata je kazao da je nužno i urgentno doći do povećanja plata radnika.

"Hoću da vjerujem da svi oni koji su učestovovali u izborima i dali izborno obećanje da će imati imati visoku senzibilnost za radnike i da je momenat da ovo prepoznaju i da pod hitno uvrste na sjednicu Parlamenta", kazao je.

On smatra da je vrijeme da pod hitno stave na sjednicu izmjene Zakona o porezu na dohodak kako bi došlo do povećanje plata čime će doći i do rasta drugih, posebno indirektnih prihoda.

"Ukoliko radnici imaju više novca, više će trošiti i tako puniti budžete", poručio je.

POZIV POLITIČKIM OPCIJAMA

Samir Kurtović, predsjednik Samostalnih sindikata državnih službenika FBiH je kazao da je ovo poziv svim političkim opcijama, svim parlamentarcima u FBiH da usvoje ove izmjene koje su predložili zajedno sa UPFBiH.

"Mi ćemo insistirati da budemo na sjednici Parlamenta kako bi se mogli obratiti. Ako se to ne dogodi, mi ćemo pokrenuti aktivnosti vezano za realizaciju izmjene zakone koji će definisati dodatak na platu do 400 KM. Ovdje moramo istaći industrijske sindikate i mora biti jasno javnosti i političarima da je ovo opcija koja se može riješiti odmah", istakao je Kurtović.

Kazao je da je ovo privremeno rješenje do donešenja ovih zakona, ali da se ono može realizovati odmah.

"U ime saveza očekujem da sve političke opcije jednoglasno prihvate ove izmjene i da napokon ti dodaci na plate budu do 400 KM, tako da radnici iz realnog sektora mogu računati na sasvim pristojno povećanje plata da ne bi odlazili iz Bosne i Hercegovine i da bi zaustavili radnike da ostaju ovdje", kazao je Kurtović.

Naglasio je da su spremni i organizirati proteste i stupiti u generalni štrajk ukoliko ne dođe do toga.

Da podsjetimo, usvajanje izmjena i dopuna ovih zakona omogućilo bi povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ova povećana neto primanja radnika, privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide direktno radnicima.

Punih sedam godina čeka se sistemsko rješenje i usvajanje zakona kojima bi se smanjilo opterećenje rada koje je najveće u Evropi. Ova dva prijedloga su zajednička inicijativa poslodavaca i sindikata u realnom sektoru, ranije usaglašena i na Ekonomsko-socijalnom vijeću FBIH, privremenog su karaktera i primjenjivali bi se do usvajanja novih Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.

E.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti