Zloupotreba prava

Zbog velikog broja plaćenih prekovremenih radnih sati Vlada SBK zatražila analizu

09.03.2023. 15:01 / Izvor: Fena
vlada sbk

Vlada SBK zatražila je od Ministarstva financija da provede analizu broja plaćenih prekovremenih radnih sati za sve proračunske korisnike.

Vlada SBK zatražila je od Ministarstva finansija da provede analizu broja plaćenih prekovremenih radnih sati za sve proračunske korisnike.

Naime, kako je kazao premijer SBK Tahir Lendo (SDA), uočena je pojava prekomjernog broja prekovremenih radnih sati i zlouporabe tog prava.

"Pravili smo određene analize i kroz kolektivne ugovore sa sindikatima uočili smo da imamo pretjeran broj prekovremenih radnih sati koji nije prikazan u skladu sa Zakonom o radu. Dali smo zaključak da jedan naš stručno organizirani odjel unutar Ministarstva financija izvrši temeljitu analizu prekovremenih radnih sati, da Vladi ukaže gdje se oni stvaraju, zašto se stvaraju i zašto se ne poštuju zakonske odredbe kad su prekovremeni radni sati u pitanju, naravno s prijedlogom mjera kako bismo ovu pojavu stavili u normalne okvire", rekao je Lendo za Fenu.

Određeni rukovoditelji jedinica proračunskih korisnika, kaže, zloupotrebljavaju situaciju.

"Tražili smo analizu za sve proračunske korisnike, naročito u Ministarstvu obrazovanja gdje imamo onih koji moraju raditi prekovremeno, ali ima i onih koji zloupotrebljavaju alat prekovremenih radnih sati", kazao je Lendo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti