USVOJEN SPORAZUM

Za podršku mjerama energetske efikasnosti Republika Srpska će dobiti 45,1 milion KM

10.03.2023. 08:19 / Izvor: SRNA
vlada rs

Vlada RS svojila je informaciju i o Sporazumu o finansiranju Godišnjeg akcionog plana u okviru Paketa za energetsku podršku za zapadni Balkan.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost na proceduru usvajanja sporazuma proisteklog iz Ugovora o izgradnji otpornosti u okviru IPA tri na osnovu kojeg će za podršku mjerama energetske efikasnosti Republika Srpska dobiti 45,1 milion KM ili 33 odsto od ukupno 70 miliona eura namijenjenih za BiH. Usvojila je informaciju i o Sporazumu o finansiranju Godišnjeg akcionog plana u okviru Paketa za energetsku podršku za zapadni Balkan.

Vlada je usvojila informaciju o Sporazumu o finansiranju Godišnjeg akcionog plana u okviru Paketa za energetsku podršku za zapadni Balkan, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću. 

Po usvajanju ovog sporazuma Republika Srpska bi dobila 32,2 miliona KM za podršku energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima. 

Istovremeno bi za podršku mjerama energetske efikasnosti za mikro, mala i srednja preduzeća i za mjere energetske efikasnosti za stambene zgrade Republici Srpskoj bilo alocirano 12,9 miliona KM. 

Kada bude završena tehnička procedura usvajanja sporazuma i stupanja na snagu, pristupiće se realizaciji sredstava u skladu sa odlukom o načinu realizacije paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima koji je Vlada Republike Srpske usvojila na sjednici 23. februara. 

Vlada je usvojila i informaciju o Sporazumu o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje BiH-Crna Gora 2021-2027. godina, te ga uputila u dalju proceduru usvajanja. Ukupna vrijednost Sporazuma iznosi 9,7 miliona eura, od čega je doprinos EU 8,4 miliona evra, a vrijednost kofinansiranja 1,3 miliona eura. 

Opšti cilj Programa za period 2021-2027. godina odnosi se na promovisanje dobrih odnosa u prekograničnom području i pružanje podrške društvenom, privrednom i teritorijalnom razvoju programskog prekograničnog područja kroz rješavanje izazova klimatskih promjena i razvoja održivog prirodnog i kulturnog turizma. 

Na teritoriji Republike Srpske u okviru programskog područja nalazi se jedan grad i 20 opština Trnovo, Berkovići, Bileća, Višegrad, Gacko, Istočni Mostar, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Sokolac, Kalinovik, Kupres, LJubinje, Nevesinje, Novo Goražde, Rogatica, Rudo, Trebinje, Foča i Čajniče. 

Vlada je donijela odluku kojom se u prioritetne projekte iz Programa javnih investicija Republike Srpske koji će biti finansirani iz budžetskih sredstava za javne investicije u 2023. godini odobravaju projekti vrijedni 42.854.223 KM. 

U prioritetne projekte su uvršteni druga faza finansiranja izgradnje Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Pale, koji će biti podržan sa dva miliona KM. 

Za rekonstrukciju objekta za potrebe Rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao dodatna sredstva, biće izdvojeno četiri miliona KM, dok će za nabavku namještaja za Paviljon broj tri u Studentskom centru "Nikola Tesla" Banjaluka biti izdvojeno 450.000 KM iz sredstava javnih investicija. 

Iz javnih investicija biće izdvojeno šest miliona KM za dodatno finansiranje projekta adaptacije i izgradnju novih smještajnih i terapijskih kapaciteta u Specijalnoj bolnici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti