SREDSTVA SU OBEZBJEĐENA

Pet mjeseci kasne naknade majkama u Goraždu, danas izlaze na proteste

10.03.2023. 10:50 / Izvor: Akta.ba
porodiljska naknada

Sredstva za implementaciju zakona omogućena su kroz usvajanje rebalansa budžeta BPK Goražde za 2022. godinu.

Dječiji doplatak i porodiljske naknade u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2023. godinu još uvijek nisu isplaćene, kasni dio i iz prošle godine. Majke koje čekaju dječiji doplatak, kako Akta.ba saznaje, za danas su najavile proteste u Goraždu.

Zadnja isplata naknada, po starom bodovanju, bila je krajem decembra za oktobar mjesec prošle godine, prema novom Zakonu, ona uvećana još nikada nije isplaćena, kaže jedna korisnica.

Zakon je trebao doprinijeti postizanju socijalne sigurnosti porodilja i poboljšanju demografske situacije na području BPK-a na ovaj način doći će i do izjednačavanja položaja i prava svih porodilja u Federaciji BiH, sudeći po dosadašnjem stanju nije postigao zadati cilje. Nekim porodicama je ovo jedini izvor prihoda i finansiranja.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike nedavno se oglasilo saopćenjem nakon velikog upita građana zabog čega kasne isplate dječijeg doplatka.

Iz Ministarstva su kazali da nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite kroz elektronsku bazu podataka donose i zaključuju pravosnažna rješenja o priznavanju prava na dječji dodatak po federalnom propisu, te se za sve dodatne informacije o statusa njihovih zahtjeva građani trebaju obratiti ovim institucijama.

To se posebno odnosi na one situacije u kojima je osoba zaprimila rješenje o priznavanju prava na dječji dodatak do prve polovine decembra 2022. godine, a kojoj nisu isplaćena sredstva, kao i one u kojima osoba nije dobila rješenje, iako je zahtjev podnesen u prethodnoj godini i slično.

Kada je riječ o rješenjima koja su postala pravnosnažna nakon 31.12.2022 ili će to tek postati u narednom periodu, dječji dodatak će se isplatiti iz Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu pri čemu će biti retroaktivno obuhvaćeni i prethodni mjeseci.

Naknada je ovim Zakonom trebala biti jedinstvena po kantonima i isplaćivat se svima jednako za čitavu FBiH, bez obzira na to gdje je dijete, u Bihaću, Goraždu, Neumu, Orašju..., jedinstven je iznos za svu djecu iz FBiH koja ispunjavaju uslove. Prema spisku Ministarstva situacija uopšte nije onakva kako ju Zakon predviđa.

SOCIJALNA NE/SIGURNOST

Podsjećamo, skupština BPK Goražde u septembru prošle godine je jednoglasno usvojila Zakon o socijalnoj zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom kojim je između ostalog regulisana i naknada porodiljama u iznosu od 1.000 KM.

Sredstva za implementaciju zakona omogućena su kroz usvajanje rebalansa budžeta BPK Goražde za 2022. godinu.

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 2. redovnoj sjednici ove godine, većinom glasova usvojila i Budžet BPK Goražde za 2023.godinu u iznosu od 55.482.115 KM.

Kako je tada kazao resorni ministar Nedim Muratspahić, ovogodišnji budžet za 15 posto je veći u odnosu na rebalansirani za 2022.godinu.

Zakonom se omogućava pravo na novčane naknade u iznosu od 1.000 KM nezaposlenim porodiljama koje imaju minimum godinu dana prebivalište na području kantona, kao i zaposlenim porodiljama čija je plata manja od 1.000 KM, kojima će biti nadomještena razlika u iznosu kako bi se svim majkama omogućila minimalna naknadu u tom iznosu.

Porodiljama koje su se porodile prije usvajanja zakona ući će u pravo od dana stupanja na snagu zakona i imati naknadu sve dok novorođenče ne napuni 12 mjeseci.

Sličnu borbu vode i porodilje u ZDK.  Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona obavjestio je korisnice prava na navedenu novčanu pomoć da će isplata naknade biti realizirana odmah po usvajanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu.

Do kašnjenja isplate je došlo iz razloga što Zeničko-dobojski kanton od 1. januara posluje na osnovu Odluke o privremenom finansiranju za period januar-mart, koja je rađena na osnovu izvršenja Budžeta u prvom tromjesečju 2022. godine kada ova naknada nije postojala, jer je uvedena tek od 1. septembra u mjesečnom iznosu od 1.000,00 KM, tako da u Odluci o privremenom finansiranju nije bilo moguće predvidjeti potrebna finansijska sredstva koja iznose 1.731.752,88 KM.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti