Evropski ministri u Sarajevu

BiH mora iskoristiti priliku da bude dio EU

10.03.2023. 14:11 / Izvor: Agencije
eu

Ministri vanjskih poslova Italije i Austrije pozvali su u Sarajevu političare u BiH da ovu godinu iskoriste kao priliku za napredak njihove zemlje na putu ka evropskim integracijama.

Ministri vanjskih poslova Italije i Austrije pozvali su u Sarajevu političare u BiH da ovu godinu iskoriste kao priliku za napredak njihove zemlje na putu ka evropskim integracijama nakon što joj je prije tri mjeseca odobren status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Šefovi italijanske i austrijske diplomatije Antonio Tajani i Alexander Schallenberg zajedno su boravili u službenoj posjeti BiH i sastali se s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, članovima Predsjedništva BiH te predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Novinarima su kazali kako je zapadni Balkan prioritet za Rim kao i za Beč, a to žele dokazati pružanjem konkretne pomoći.

"Želimo ojačati saradnju i dati svu potrebnu podršku za ulazak u punopravno članstvo u Uniji", izjavio je Tajani dodajući kako želi poslati jasnu političku poruku o prijateljstvu s BiH i cijelom regijom.

Problem ilegalnih migracija

Podsjetio je i na problem ilegalnih migracija, koji je otvoreno pitanje i za Italiju, pa je pozvao BiH da pokaže veću efikasnost u suočavanju s tim pitanjem.

Dodao je kako je Italija pripravna prihvatiti i veći broj legalnih migranata, ali da je odlučna boriti se protiv trgovine ljudima.

Njegov austrijski kolega Schallenberg rekao je da je njihova zajednička posjeta, iako nije uobičajena, snažan dokaz predanosti regiji.

I on je ponovio kako je pred BiH sada prilika koju ne bi smjela propustiti ako želi biti članicom EU, a Unija svakako želi cijeli zapadni Balkan u članstvu.

"Istina je da smo u drugoj geopolitičkoj situaciji nakon agresije Rusije na Ukrajinu", kazao je Schallenberg.

vgttt

Podrška Schmidtu

I on i Tajani dali su nužnu podršku visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, opisavši ga kao ozbiljnog i odgovornog političara koji pokušava pomoći zemlji.

Ministar vanjskih poslova BiH Konaković kazao je da Italija i Austrija čine puno da pomognu BiH na evropskom putu dodajući kako je BiH proteklih godina bila na rubu interesa EU.

Zato sada mora iskoristiti pruženu priliku, koju je dobila prije svega zbog ruske agresije na Ukrajinu, kako Balkan ne bi bio izvorište novih problema.

Ocijenio je da ima izgleda da BiH, bude li provodila reforme, uđe u isti “paket” s Ukrajinom, kojoj se otvara perspektiva ubrzanog stjecanja članstva u Uniji.

Preporučio je kolegama da se stoga “uozbilje” i “izbjegavaju zapaljivu retoriku” te tako prestanu otežavati stanje u zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti