70 miliona eura pomoći

BiH još čeka novac od EU za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata

13.03.2023. 08:18 / Izvor: BHRT
eu

Kada će Bosna i Hercegovina dobiti 70 miliona eura pomoći Evropske unije za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata?

Kada će Bosna i Hercegovina dobiti 70 miliona eura pomoći Evropske unije za suočavanje s posljedicama poremećaja na tržištu energenata? Ovim novcem namjerava se pomoći najugroženijim domaćinstvima. Međutim, BiH bi mogla da ugrozi realizaciju ovog projekta ako ne usvoji osnovne propise koji se tiču energetske politike.

Akcioni plan, koji su bosanskohercegovačke vlasti dostavile, trenutno je predmet provjera, ali najvjerovatnije će dobiti pozitivnu ocjenu Evropske komisije tako da bi isplata prvog dijela pomoći od 63 miliona evra mogla početi krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, tvrdi šef Delegacije Evropske Unije u BiH Johan Zatler.

"Više od 160 hiljada domaćinstava će dobiti ovakvu vrstu podrške. A tu su takođe i mala i srednja preduzeća, koja se suočavaju sa određenim poteškoćama. Pored toga pomoć još za izolaciju i unapređenje 4.000 javnih objekata", kaže šef izaslanstva i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler.

Od ukupnog granta 50 miliona eura će kroz vaučere dobiti socijalno ugroženi građani kako bi pokrili razliku troškova, koje su za energente plaćali u prošloj u odnosu na ovu godinu.

"Prema nekim preliminarnim procjenama to je negdje oko 600 maraka po domaćinstvu koje je socijalno ugroženo. I koje zadovoljava kriterije koje definiše upravo ta kategorija", navodi stručnjak za energetiku Nihad Habaš.

Ali mi ne bi bili mi kada ne bi sve zakomplikovali. Najnoviji spor počeo je nakon što je u Predsjedništvu BiH preglasavanjem, na prijedlog bošnjačkog člana Denisa Bećirovića, usvojena preporuka za izradu i usvajanje Zakona o gasu BiH, čemu se protive predstavnici Republike Srpske, jer po njihovom mišljenju ovaj zakon uzima entitetske nadležnosti.

"Stav RS jeste da je energetska oblast cijela u nadležnosti entiteta. To znači RS", kaže predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Stručnjaci smatraju da grant od 70 miliona eura, koji je EU namjenila kao pomoć građanima zbog uvećanih računa za struju i gas, neće biti ugrožen najnovijim svađama u BiH.

"Ja ne znam da ikakve poveznice imaju taj regulatorni okvir za gas, odnosno Zakon o gasu sa ovim ugovorom o energetskoj podršci, jer ovo je podrška, hajde da kažem, u svjetlu povećanja cijena energije, odnosno pomoć domaćinstvima kako bi lakše prebrodili", izjavio je stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Evropska Unija odobrila je milijardu eura za energetske projekte i pomoć zemljama Zapadnog Balkana zbog povećanja cijena energenata. Polovina novca namijenjena za investicije u nove energetske objekte.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti