Naknada kasni pet mjeseci

Nada za roditelje: Najavljena isplata dječijeg doplatka u Goraždu do kraja ovog mjeseca

13.03.2023. 09:31 / Izvor: Akta.ba
dječiji doplatak

Ove naknade su pojedinim porodicama jedini izvor finansiranja i bez njih jedva preživljavaju.

Dio majki djece s pravom na dječji doplatak okupio se u petak ispred Centra za socijalni rad BPK Goražde, nakon pianja našeg portala, u cilju iskazivanja nezadovoljstvo zbog činjenice da su isplate zaustavljene već pet mjeseci.

Ove naknade su pojedinim porodicama jedini izvor finansiranja i bez njih jedva preživljavaju.

“Suprug radi, ali opet je teško. Djeca trebaju u predškolsko i u školu i teško je baš. I dok je bio 29 maraka značilo nam je mnogo za dvoje djece. Sad ovo što nas zezaju nije dobro, jer pet mjeseci nije malo”, kazala je Selma Kadrić korisnica usluga.

Mediha Jašarević – Hodžić direktorica Centra za socijalni rad u dnevniku RTV BPK je kazala, da niko neće biti uskraćen, te da se retroaktivne isplate iste očekuju do kraja ovog mjeseca.

“Poteškoća je bilo u samom vođenja postupka. Stranke nisu na vrijeme prijavljivale promjene koje su imale kada je riječ o bankovnim računa ili neusklađenosti adresa porodičnih domaćinstava. Ovo je vrlo složen postupak jer se sva dokumentacija pribavlja po službenoj dužnosti, pa smo uslovljeni od drugih organa. Blagovremeno smo počeli prikupljati zahtjeve, ali od nekih organa i po dva mjeseca smo čekali pojedine akte. Od organa institucija mi smo uslovljeni da stranke moraju da dostave sve zakonom propisane dokumente, jer mi bez toga ne možemo napraviti rješenja”, kazala je direktorica Mediha Jašarević – Hodžić.

Centar za socijalni rad 24.01.2023 godine je najavio da bi uplata doplatka trebala da bude do kraja februara. Međutim to se nije desilo, jer su kako kažu od Federalnog ministarstva dobili uputu da se to neće tako brzo moći isplatiti, a sve zbog toga što se moraju čekati određene procedure zbog prousmjerenja sredstava, klauzule pravosnažnosti i sličnom.

Usvajanjem Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH ovo pravo je od 1. jula prošle godine na jedinstven način uređeno na nivou entiteta. Iz Centra za socijalni rad napominju da bi početak isplata trebao da bude do kraja marta, do kada bi trebali biti obrađeni svi zahtjevi.

Na ovom kantonu ima 900 zahtjeva.

Ostvarivanje prava ovisi od prihodovnog cenzusa porodice, koji ne može biti veći od 217 KM po članu, a u koji se ubrajaju svi prihodi, čak i alimentacija ili naknada za nezaposlene. 

Umjesto dosadašnjih 520, očekuje se da broj korisnika prava na dječji doplatak u BPK Goražde sada bude oko 1.000.

A kada je riječ o kašnjenju dijela porodiljskih naknada u ovom kantonu, to se najviše odnosilo na porodilje iz kompanije Prevent. Njima naknade kasne od decembra mjeseca a kako naš portal saznaje razlog su administrativni problemi koji su uslijedili nakon preregistracije kompanije. Kako saznajemo, iste još nisu uplaćene. Nezaposlenim porodijama na ovom kantonu, osim porodilja koje su zaposlene u Preventu, naknade s isplaćuju redovno na mjesečnom nivou.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti