Regionalni akcelerator

Prilika za bh. startupe: Slovenska kompanija pruža pristup investicijama od 100 mil. eura

13.03.2023. 13:00 / Izvor: Akta.ba
labena laboratorij

Prijave za timove iz srednje i istočne Evrope su otvorene od 14. marta, a izabrani timovi će dobiti svu podršku potrebnu za iskorak na regionalna i evropska tržišta.

Bosanskohercegovački startupi u sferama biotehnologije, farmacije i zdravstva imaju priliku učestvovati u projektu Labena Ventures, prvom regionalnom startup akceleratoru u ovom segmentu, čiji je cilj jačanje inovacija i poduzetničkog ekosistema u zemljama srednje i istočne Evrope. Novi je to projekt kompanije Labena, regionalnog predvodnika u farmaceutskoj, medicinskoj i prehrambenoj industriji, a u sklopu ovog akceleratora startupi i pojedinci dobivaju pristup kompanijama, investitorima i fondovima rizičnog kapitala koji u ovu svrhu ulažu više od 100 miliona eura. 

Inovativni akcelerator, sa središtem u Sloveniji, djelovat će u istočnoj i srednjoj Evropi te će povezivati ​​kadrove, ključna znanja i vještine te kompanije i izvore finansiranja zainteresirane za podršku projektima. U sklopu ovog projekta, startupi, univerziteti, fakulteti, istraživačko-razvojne institucije, ali i pojedinci s idejama moći će riješiti izazove istraživanja, praktične implementacije i globalnog marketiranja novih metoda za razvoj sigurnih i održivih načina dijagnosticiranja bolesti i liječenja, unapređenja prehrane i slično.

"Brojne dobre ideje završe u ladici ili tek u formi naučne publikacije. Platformom Labena Ventures omogućit ćemo startupima i organizacijama da testiraju svoje ideje, implementiraju ih i kroz program pridobiju investitore", izjavio je Boštjan Čeh, voditelj projekta i razvoja poslovanja u kompaniji Labena. "Fokus je na pronalaženju, odabiru i promociji startupa koji mogu ponuditi inovativna rješenja na međunarodnom nivou".

Kako bi ostvarili mogućnost učešća u ovom programu, zainteresirani startupi, organizacije i pojedinci mogu se prijaviti od 14. marta na www.labenaventures.com. Od svih pristiglih ideja i projekata posebna komisija Labena Venturesa odabrat će do 40 projekata.

Nakon toga je za predstavnike odabranih projekata organizirano intenzivno iskustvo izgradnje poslovnih i prezentacijskih vještina te vještina strateškog pozicioniranja ideje ili projekta na tržištu u okviru jednosedičnog bootcampa, a zatim slijedi tromjesečna edukacija koja uključuje blisku interakciju s više od 80 certificiranih mentora iz cijelog svijeta u različitim područjima poslovanja, finansija, biotehnologije te partnera i investitora koji će im pomoći u razvoju poslovanja. U okviru Demo dana timovi će dobiti priliku predstaviti projekte investitorima, proširiti svoje poslovne mreže i dobiti pristup potrebnim tehničkim i finansijskim resursima, dok u okviru programa Alumni Growth timovi učestvuju u događajima umrežavanja te dobivaju pristup posebnim ponudama.

Labena Ventures je akcelerator koji pokriva više država, uključujući Poljsku, Slovačku, Češku, Latviju, Litvu, Estoniju, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Albaniju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo čime se otvara prilika za čak 110 miliona stanovnika u 17 zemalja. 

Inače, Labena je svoju priču započela distribucijom i servisom laboratorijske opreme, a danas djeluju u području laboratorijske i procesne analitike za podršku farmaceutskoj i prehrambenoj industriji te medicini. U ovaj je projekt uložila više od 100.000 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti