Delegacija BiH na sajmu ITB Berlin

Dogovorena saradnja: Turističke ponude Bosne i Hercegovine uskoro na Expedia i Tripadvisor

14.03.2023. 12:24 / Izvor: Akta.ba
turizam

Delegacija BiH je uz podršku USAID-a, bila domaćin na paviljonu Bosne i Hercegovine, dodatno izgrađujući međunarodni turistički brend BiH.

Na kraju uspješnog nastupa delegacije Bosne i Hercegovine na sajmu ITB Berlin, USAID je potpisao inovativne ugovore s kompanijama Expedia i Tripadvisor.

Tokom najvećeg svjetskog turističkog sajma ITB Berlin, Vlada SAD-a je, putem USAID-a, pokrenula nova partnerstva sa svjetski poznatim turističkim kompanijama Expedia i Tripadvisor, kako bi ove popularne online platforme bile korištene za promociju bogate i raznolike turističke ponude Bosne i Hercegovine među savremenim putnicima. 

Saradnja s kompanijama Expedia i Tripadvisor samo su dva od brojnih novih partnerstava koje je USAID u sklopu sajma ITB Berlin potpisao s vodećim međunarodnim turističkim partnerima u oblastima kao što su zajednička regionalna promocija, unapređenje rodne ravnopravnosti u turizmu, povećanje vidljivosti zemlje kao i promocija brenda na različitim međunarodnim tržištima. 

Od 7. do 9. marta, USAID-ov projekt Razvoja održivog turizma u BiH je s delegacijom vodećih turističkih organizacija u državi – Visit Sarajevo, Turističkom organizacijom Republike Srpske (u saradnji s Fortuna Travel) i Turističkim klasterom Hercegovina prisustvovao sajmu ITB Berlin.

Delegacija BiH je uz podršku USAID-a, bila domaćin na paviljonu Bosne i Hercegovine, dodatno izgrađujući međunarodni turistički brend BiH i prezentirajući impresivnu prirodnu, kulturnu i kulinarsku baštinu države pred više od 10.000 izlagača i 100.000 posjetitelja. 

Još jedan zapažen uspjeh za BiH stigao je u obliku dva velika priznanja za turističke filmove o BiH na dodjeli nagrada Golden City Gate Tourism Multimedia Award: zlatne zvijezde u kategoriji Država za film Roberta Dacešina Zašto Bosna i Hercegovina može biti destinacija broj 1 u svijetu?, i Grad Trebinje u kategoriji Grad s filmom Mjesto za sve generacije.

Delegacija BiH je 8. marta održala veliki događaj, promovirajući državu pred više od 100 predstavnika međunarodnih medija i svjetskih turoperatora. Održan u paviljonu BiH, događaj “Bosna i Hercegovina: Putovanje kroz znamenitosti i okuse” pomogao je u daljnjoj izgradnji međunarodno priznatog brenda BiH kao atraktivne i privlačne cjelogodišnje destinacije koja nudi iskustva svjetske klase. 

Tokom manifestacije, Vinska Cesta Hercegovine, revitalizirana uz podršku Vlade SAD-a, predstavila je i novu web stranicu (http://hwr.ba) koja će pomoći u promociji, kao i dodatnom povezivanju njenih vinarija, hotela, restorana i aktivnosti s potencijalnim međunarodnim posjetiteljima.

Na manifestaciji su predstavljena i odabrana domaća vina vinarija Škegro, Carska Vina Grgo Vasilj, Andrija i Nuić, sir Puđa Livno kao i druga domaća hrana, saopćo je USAID-a Turizam BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti