Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH

Krišto: Dio budžetskih sredstava namijenjen poboljšanju materijalnog statusa zaposlenih

15.03.2023. 11:38 / Izvor: Fena
Borjana Krišto

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u nastavku pete sjednice usvojilo Dokument okvirnog budžeta za razdoblje 2023. – 2025.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u nastavku pete sjednice usvojilo Dokument okvirnog budžeta za razdoblje 2023. – 2025. i utvrdilo Nacrt zakona o budžetu za ovu godinu u iznosu 1.315.400.000 KM.

Potvrdila je to novinarima nakon sjednice predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, koja je kazala da je donesen Dokument okvirnog proračuna institucija BiH za razdoblje 2023. – 2025.  godina, te da je on usuglašen sa Globalnim fiskalnim okvirom, odnosno Globalnim okvirom fiskalne bilanse i politika u BiH za navedeno razdoblje.  

Po njenim riječima, entiteteske vlade su predložile, odnosno njihovi parlamenti su usvojili proračun bez fiskalnog okvira, a „mi na razini BiH smo trebali donijeti prvo Globalni fiskalni okvir kako bi na temelju tog  Globalnog fiskalnog okvir  donijeli ovaj dukument Okvirnog proračuna i onda na temelju toga donijeli proračun i potrebne odluke za funkcioniranje institucija BiH u 2023. godini“.

"Ovaj proračun koji smo danas usvojili, odnosno njegov okvir iznosi 1.315.400.000 KM, što je povećanje za 23 posto, odnosno za 241, 8 miliona KM u odnosu na proračun institucija BiH iz 2022. godine", navela je Krišto.

Po njenim riječima, ovim prijedlogom proračuna isti su i rashodi, oni su na razini pokrivenosti, ništa nije ostalo nepokriveno.

"Nacrtom proračuna za 2023. godinu prioritetno podržavamo nastavak reformi u svezi sa ispunjavanjem uvjeta za evropsko partnerstvo,  odnosno provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Proračun je prilagođen programima rada ministarstava, napose Ministarstva odbane BiH koje je veliki proračunski korisnik, i drugih ministarstava  i institucija kao i određeni dio sredstva koja se usmjeravaju na višegodišnja kapitalna izdvajanja  za finansiranje kapitalnih projekata proračunskih korisnika", navela je Krišto.

Po njenim riječima, dio proračunskih sredstava ovog proračuna namijenjen je poboljšanju socijalnog i materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH. Između ostalog, ono uključuje i povećenje osnovice sa  535 KM na 600 KM za narednih devet mjeseci u 2023. godini, te uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 KM na 450 KM.

"U okviru ukupnog proračuna planirana su i sredstva, koja su dio proračuna institucija i za servisiranje vanjskog duga", navela je Krišto.

Izrazila je zadovoljstvo što su uspjeli u relativno kratkom periodu mnogo toga usuglasiti kako bi danas došli do nacrta ovog dokumenta.

"Vijeće ministara je  zadužilo Ministaratvo finansija i trezora BIH da ovaj prijedlog proračuna uputi prema nadležnim institucijama, Predsjedništvu BiH kao predlagatelju koji upućuje taj prijedlog proračuna Parlamentarnoj skupštini BiH, koja u konačnici usvaja ovaj dokument", zaključila je Krišto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti