ELEKTRIČNA CENTRALA NA HISETIMA

O ruševnoj zgradi na Marijin Dvoru oglasilo se Federalno ministarstvo prostornog uređenja

17.03.2023. 08:20 / Izvor: Akta.ba
električna centrala

Federalno ministarstvo prostornog uređenja, u predmetu koji se odnosi na nacionalni spomenik Električna centrala na Hisetima, na Marindvoru u Sarajevu.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja, u predmetu koji se odnosi na nacionalni spomenik Električna centrala na Hisetima, na Marindvoru u Sarajevu, saopćilo je da je 3. marta ove godine, vlasnik "The Place" d.o.o. Sarajevo podnio zahtjev tražeći odobrenje za uklanjanje ruševnog objekta Električne centrale u Kotromanića ulici, o kojem se odlučuje u redovnom upravnom postupku.

"Nedvojbeno je da se radi o objektu koji je obuhvaćen odlukom o proglašenju nacionalnog spomenika Graditeljska cjelina - Mjesto i ostaci električne centrale sa upravnom zgradom („Službeni glasnik BiH" br. 44/15 i 52/20). Imajući to u vidu, Federalno ministarstvo prostornog uređenja postupa prema odredbama Odluke o proglašenju nacionalnog spomenika koju je donijela Komisija za očuvanje nacionalnih spomenica BiH, Zakonu o provedbi odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i drugim, za ovaj predmet relevantnim propisima. Cijeneći činjenice u svezi sa odredbama Odluke o proglašenju nacionalnog spomenika i drugim propisima, ovo ministarstvo će i donijeti odluku kada postupak bude u potpunosti proveden", citat je iz saopćenja Ministarstva.

Kako će postupati drugi nadležni organi, prvenstveno Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i federalni građevinski inspektor, koji su eventualno i pozvaniji s obzirom na trenutnu situaciju, nije na Federalnom ministarstvu prostornog uređenja da prejudicira, navedeno je također u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti